MORE

ARM anunta un nou CPU Cortex A73 si GPU Mali G71

ARM Holdings, compania responsabila pentru proiectarea arhitecturii de baza a procesoarelor gasite in cam fiecare telefon mobil si tableta din ultimii ani, anunta modele noi de GPU si CPU gandite pentru performanta inalta si VR.

Procesorul Cortex A73 este conceput pentru a fi construit pe procesul de fabricatie de 10 nanometri, ajungand pe piata abia in anul 2017, dar cu ceva sanse ca primele variante ale sale sa fie implementate folosind procesul de 16 nanometri. Asta va inseamna ca atunci cand apar primele modele, s-ar putea sa nu reprezinte performanta adevarata a tehnologiei.

Pe hartie, Cortex A73 este capabil sa ruleze la 2.8GHz, oferind un spor de performanta de 30% fata de Cortex A72 si o eficienta energetica la fel de buna. O schimbare notabila fata de generatiile anterioare este ca A73 are capacitatea de a livra constant putere de procesare, nu doar in reprize scurte. Si poate face asta fara sa se topeasca.

cortex a73

Componenta grafica a chipset-ului, procesorul Mali G71, este descris ca fiind cel mai scalabil GPU facut pana acum de ARM. Este construit cu API-ul Vulkan in minte, bazandu-se pe modul in care acesta ofera acces mai direct la resursele sistemului. Eficienta energetica, performanta si latimea de banda disponibila vor creste simtitor fata de generatia anterioara, cum ar fi un Mali T880. De asemenea, va putea fi folosit in configuratie HSA cu procesorul Cortex A73, ambele avand capacitatea de-a procesa aceleasi date din aceeasi zona de memorie.

Screen-Shot-2016-05-29-at-11.03.24-PM-980x552

Cortex A73 si Mali G71 vor fi imperecheate cu procesoare mai slabe, precum Cortex A53, care in continuare vor fi folosite pentru sarcinile care nu necesita multa putere de calcul si ca urmare nu vor consuma prea rapid bateria. Noile chipset-uri ar trebui sa fie integrate in dispozitive de anul viitor, in mare parte in cele high-end. Astfel, sarcini care necesita procesare continua si performanta ampla, precum VR, vor functiona ceva mai bine pe telefoane mobile.

[Ars Technica]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button