PC

Arhitectura Zen ar putea dura 4 ani

Zen bate la ușă, procesorul Ryzen de la AMD fiind aproape de lansare, și se pare că are de gând să rămână alături de noi pentru o vreme.

AMD a dezvăluit în cadrul CES 2017 că intenționează să îmbunătățească pe parcursul următorilor ani arhitectura de bază folosită pentru procesoarele Zen, cu potențialul de a produce variante noi ale tehnologiei în următorii patru ani.

Arhitectura Zen a fost realizată pe parcursul a trei ani de zile de echipa lui Jim Keller, omul responsabil și pentru realizarea seriei legendar de procesoare K8, iar AMD consideră că încă mai există loc de îmbunătățire. Când a fost întrebat cât se așteaptă să reziste pe piață tehnologia Zen, Mark Papermaster, Chief Technology Officer al AMD, a declarat că nu vor merge pe ideea de tick-tock, tiparul tradițional folosit pentru ani de zile de Intel.

În schimb, Zen va funcționa pe modelul  ”tock, tock, tock.” Asta înseamnă că timp pe parcursul următorilor patru ani vom avea parte periodic de îmbunătățiri ale arhitecturii de bază, iar sporurile de performanță nu vor veni doar de la micșorarea tehnologiei.

Și dacă vă întrebați dacă nu cumva patru ani ar fi prea mult pentru a rămâne la aceeași arhitectură, țin să vă amintesc de faptul că Bulldozer a fost baza procesoarelor AMD din 2011 până în 2016, și că tot din 2011 Sandy Bridge stă la baza a cam tot ce a lansat Intel până acum. Așa că patru ani chiar ar fi puțin.

[Overlock 3D]

Tags

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Related Articles

3 Comments

    1. Se numeste roadmapping. Ca si companie nu poti sa nu planuiesti pentru viitor. Cei de la AMD insa, daca chiar ar fi atat de in fata cu tehnologia, ar trebui sa scoata procesoare mai capabile decat ce scoate intel, si asta cat mai repede. Conform statisticilor steam, AMD detine sub 24% din piata GPU-urilor si undeva la 21% din piata CPU-urilor din PC-urile de desktop. Acuma, per total, AMD-ul nu e chiar mort. Mai au contracte cu Sony pentru PS si pe segmentul profesional pro duo-ul e momentan cea mai puternica placa (afaik), dar tot sunt mult in spatele nvidia si intel ca buget de R&D. http://store.steampowered.com/hwsurvey

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Close
Back to top button
Close
Close