TECHTech&IT

Archive.org se mută pe internetul descentralizat

Arhiva Internetului încearcă să se asigure că va avea un viitor liniștit, fără să atârne asupra sa constanta amenințare că vreo companie sau vreun guvern se va trezi spontan să îi înmâneze cereri de-a șterge conținut sau că vor bloca tot site-ul.

Archive.org nu mai este susținut exclusiv pe un singur server din SUA, sal cel din Canada pe care site-ul încerca să se mute anul trecut. Site-ul funcționează acum și prin web distribuit, prin internetul descentralizat. Și ce înseamnă asta? Înseamnă că tot conținutul site-ului nu mai este ținut într-un singur loc, pe un singur server, sau într-un singur centru de date deținut de o singură entitate. Este găzduit pe mai multe sisteme din lumea întreagă, folosind HTTP, yjs, IPFS, WebTorrent și GUN. Acestea sunt diverse protocoale de distribuție, iar unele dintre ele nu pot să spun că sunt din cale afară de populare.

Ideea principală este că atunci când veți intra pe https://dweb.me/ sau https://dweb.archive.org/ veți avea acces la Archive.org fără restricții, fără șanse să cadă de la un DDOS, fără cenzură, fără probleme… bine, sunt probleme pentru că web-ul distribuit tinde să fie foarte lent. Dar pe lângă asta, Archive.org va putea rămâne peren un loc unde puteți găsi mostre ale culturii, tehnologiei și istoriei umanității, gratuit.

[Bleeping Computer]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button