Tech&ITȘtiri

Tot ce a fost anunțat de Apple la WWDC23 – Vision Pro, iOS 17, MacBook Air 15-inch

Spre deosebire de multe alte companii din domeniul tehnologiei, Apple are două prezentări mari și late pe care le ține în fiecare an: WWDC la începutul verii și conferința din septembrie unde sunt anunțate noile iPhone-uri, ceasuri și iPad-uri. Dacă te-ai uitat la calendar probabil ai sesizat că suntem la începutul lunii iunie, ceea ce înseamnă că Apple a prezentat aseară cele mai noi versiuni ale sistemelor lor de operare, o nouă dimensiune pentru MacBook Air și ceva cu adevărat special, dar ajungem imediat și acolo.

Sisteme de operare

Pentru început, hai să vorbim despre actualizările aduse sistemelor de operare. Apple a prezentat iOS 17, care aduce câteva chestii chiar interesante. În primul rând, Name Drop te lasă să faci schimb de numere de telefon cu cineva doar apropiind iPhone-urile unul de altul, iar asta funcționează și cu AirDrop. Și interfața contactelor este schimbată, permițând o personalizare mai in-depth. Mai mult, și aplicațiile de telefon, mesaje și FaceTime au primit niște upgrade-uri binevenite.

Apple WWDC23

Din iOS 17, Apple va modifica și widget-urile introduse acum câțiva ani și le va face interactive, o caracteristică pe care mulți au cerut-o încă de la început. Dacă te bazezi pe iPhone-ul tău să îți corecteze greșelile de scriere atunci când tastezi pe telefon, am o veste bună și pentru tine. Apple a introdus un model de limbaj pentru tot sistemul de autocorrect care promite să fie mai precis și mai corect ca până acum. Și asta e

iOS 17 aduce și un mod de stand-by care se activează atunci când telefonul este ținut pe orizontală. În acest mod, ecranul afișează informații precum ora, vremea, evenimentele importante care urmează și widget-uri. Nici Siri nu a stat degeaba, iar noul sistem de operare va modifica expresia „Hey Siri” în „Siri” și atât. Abia aștept să activez asistentul din greșeală mai des. Cam toate schimbările enumerate mai sus se aplică și la iPad, în plus mai este doar suportul pentru widget-uri pe lock screen. Dacă vrei să afli mai multe despre lucrurile noi din iOS, găsești detalii pe pagina oficială.

Apple WWDC23

Dar Apple nu este doar despre iPhone și iPad. macOS Sonoma este numele noii versiuni a sistemului de operare pentru desktop, iar această actualizare aduce niște funcții așteptate de mult. Una dintre ele este suportul pentru widget-uri pe desktop care, să fiu sincer, nu știu de ce a lipsit la început. Mai bine mai târziu decât niciodată.

Dacă te numeri printre cei 5 gameri pe macOS, Sonoma aduce și un mod numit „Game Mode” gândit să ofere o performanță mai bună în jocuri. În plus, Apple a spus că a îmbunătățit și conexiunea Bluetooth atunci când la laptop e conectat un controller de Xbox sau de PlayStation, iar latența ar trebui să fie mult mai mică. Avem vești bune și despre viitorul gaming-ului pe macOS sub forma unui nou API care le va permite dezvoltatorilor de jocuri să-și porteze jocurile mai ușor pe produse Apple.

Apple WWDC23

watchOS 10 a fost anunțat de asemenea, și aduce suport pentru widget-uri pe Apple Watch, câteva aplicații au fost refăcute complet iar meniul de workout va avea mai multe programe și mai multe statistici. tvOS 17 aduce FaceTime pe AppleTV și un Control Centre nou. În plus, spune adio vremurilor când pierdeai telecomanda, deoarece telefonul tău îți va spune unde e.

Mac

Apple WWDC23

Acum vreau să trecem la anunțurile hardware, produsele noi cu care Apple a ales să iasă în față. Headliner-ul acestui segment a fost, fără îndoială, noul MacBook Air 15-inch. Încă de când Steve Jobs a prezentat primul MacBook Air în 2008, un lucru a rămas neschimbat: dimensiunea de 13,3-inch. Well, times change și uite că acum avem în față primul MacBook Air cu un ecran mare de 15 inch.

Apple WWDC23

Apple a mai prezentat și noul chip M2 Ultra, care este cel mai puternic SoC făcut de companie vreodată. Ca să onoreze această ocazie, un nou Mac Studio a fost lansat, alături de un nou Mac Pro alimentat exclusiv de M2 Ultra. Așa se face că, oficial, Apple a finalizat tranziția de la procesoare Intel la chip-uri proprii și compania nu mai vinde decât dispozitive cu M1 sau M2.

Hello, Vision!

Ca de obicei la fiecare lansare mare, momentul în care Tim Cook a rostit cuvintele „one more thing” a fost unul magic. Oare a venit momentul să vedem casca XR despre care s-a vorbit intens în ultimele luni? Răspunsul a venit destul de repede sub forma lui Apple Vision Pro, casca extrem de ambițioasă, cu niște idei care ar putea schimba industria și cu un preț de 3.500 de dolari.

Design-ul este unul foarte modern și plăcut, materialele folosite sunt de foarte bună calitate iar Apple a îndesat în Vision Pro o grămadă de funcții utile. Cele două display-uri folosesc tehnologia micro-OLED iar rezoluția este… wow. Practic, fiecare ochi al tău are în față un panou cu o rezoluție o idee mai mare decât 4K. Niște camere speciale amplasate în interior urmăresc mișcarea ochilor și ajustează imaginea în consecință.

Apple WWDC23

Chestia la care mi-a picat fața, însă, este ceea ce Apple numește „EyeSight”. Mai precis, Vision Pro poate arăta ochii celui care o poartă pe un ecran exterior, iar asta va face conversațiile cu alți oameni din jurul tău mai naturale. Optic ID este înlocuitorul Face ID pentru Vision Pro iar deblocarea se face după ce camerele îți scanează irisul. Pentru a ține greutatea cât mai jos, bateria nu este integrată în șasiul căștii. În schimb, ea se conectează la cască printr-un cablu cu sistem magnetic, asemănător MagSafe și asigură cam 2 ore de funcționare continuă dacă alegi să nu o folosești conectată la priză.

Nici nu încape îndoială că Vision Pro va funcționa strâns cu celelalte produse Apple. Spre exemplu, vei putea conecta casca la al tău MacBook pentru a-ți crește semnificativ spațiul de lucru pentru ferestre de browser și aplicații. Nici performanța nu e o problemă ținând cont că Vision Pro are un M2 sub capotă, pe lângă un nou chip destinat procesării datelor venite de la cele 12 camere diferite.

Apple WWDC23

visionOS este numele sistemului de operare care va sta la baza acestui nou produs și îți oferă un spațiu infinit pentru aplicații și o interfață tridimensională care reacționează la mișcare și la lumină. O nouă platformă gândită pentru visionOS a fost lansată pentru a le permite dezvoltatorilor să creeze aplicații noi.

Trebuie să recunosc că m-a dat pe spate ce am văzut aseară. Apple Vision Pro are potențialul de a fi următoarea mare lovitură a companiei, dacă implementarea este reușită. Prețul este mare, nu zic nu. La naiba, la 3.500 de dolari îți cumperi un iPhone și un MacBook. Dar nu despre asta e vorba, ci despre perspectivele pe care o astfel de încercare le oferă. Rămâne de văzut cum va fi noul Apple Vision Pro, abia așteptăm să îl testăm și noi.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button