Apple sustine ca protectia de ceramica pentru ecranul iPhone 12 este mai rezistenta decat sticla
In general, daca nu universal, Gorilla Glass este sticla modificata chimic (aluminosilicat de tip alcaliu) folosita de milioane de smartphone-uri. Dezvoltata de Corning, aceasta sticla este cea care a stat la baza ecranelor populare ca Samsung sau Motorola. Apple au investit sume astronomice pentru a se asigura ca acest material isi face loc si pe produsele lor.
Anuntul-surpriza a fost facut chiar de catre Apple. Se pare ca pentru iPhone 12 s-a folosit Corning Ceramic Shield, astfel incat noul model beneficiaza de un ecran cu strat de protectie din ceramica. Acesta se spune ca ar fi mai rezistent decat varianta anterioara din sticla.
Diferenta evidenta dintre cele doua este materialul folosit. Ceramica este mai rezistenta la zgarieturi si la neglijente, ea fiind folosita de Huawei si Samsung pentru spatele catorva modele de telefoane, tocmai pentru ca materialul este mai dur ca sticla.
Gorilla Glass a fost modificata si ea astfel incat sa faca fata unor conditii similare. Dar, in termeni chimici, structura ceramicii o face sa fie mai rezistenta, multumita atomilor ordonotati dumnezeieste.
Ceramic Shield-ul instalat pe iPhone 12 este, culmea, un hibrid de sticla si ceramica. Probabil este nevoie atat de flexibilitate, cat si de rigiditate in fata factorilor externi.
Problema este insa rezistenta la soc versus rezistenta in fata zgarieturilor. Gorilla Glass se comporta binisor atunci cand telefonul este scapat pe jos de la inaltimi maricele. Pe de alta parte, umbla vorba ca Ceramic Shield face fata zgarieturilor severe cu succes.
Ca sa evit chimia stufoasa din interiorul acestor materiale, inclin sa cred ca aceasta combinatie intre cele doua, amplasata pe iPhone 12, ar putea regla balanta soc-zgarieturi. In acelasi timp, combinatia ar trebui sa adreseze si problema transparentei sticlei in raport cu opacitatea ceramicii.