Tech&ITRSS PaginaDeMediaTelefoane

Apple sustine ca noul A14 ar fi primul procesor ARM la 3Ghz

Apple va lansa spre finalul acestui an o serie noua de telefoane, iPhone 12. Acestea vor avea sub carcasa un nou procesor, succesorul actualului A13. Este vorba despre Apple A14 si ar putea deveni primul procesor ARM din lume care sa depaseasca frecventa de 3Ghz. Conform rapoartelor de la Research Snipers, noul chip a fost zarit intr-un test GeekBench 4 ruland la o frecventa de 3.1Ghz. Asta este cu 400Mhz mai mult decat A13 Bionic, care este tactat la 2.7Ghz.

Apple si procesul de fabricatie pe 5nm

Chipurile Apple A14 sunt fabricate de TSMC folosind cea mai noua tehnologie pe 5nm. Aceasta este mai eficienta si decat cele mai noi procesoare desktop, care sunt fabricate utilizand tehnologia pe 7nm. Ajungand la un numar atat de mic cand vine vorba de nanometri, nu a fost garantata si o performanta mai mare. Insa, cand scazi dimensiunea tranzistorilor, inseamna ca automat poti pune mai multi pe aceeasi suprafata, iar asta, intr-adevar poate spori mult performanta unui chip.

Trecerea precedenta cand vine vorba de nanometri s-a intamplat in 2018, odata cu lansarea Apple A12 Bionic. Acest chip avea la baza litografia de 7nm, iar Apple a fost printre primele companii care s-o implementeze. Tot in acea perioada, Huawei prezenta noul Kirin 980 pe 7nm, dar Apple au fost cei care au furat startul. Anul acesta, compania americana spera sa fie din nou un pionier al inovatiilor.

Un raport al celor de la Digitimes de saptamana trecuta sustinea ca echipa TSMC este pregatita sa dea drumul la productia in masa de chipuri pe 5nm in luna Aprilie. Chiar daca nu exista o lista a clientilor TSMC, raportul sustine ca lista acestora este ocupata complet.

Apple A14 nu va inova atat de mult

Chiar daca Apple se lauda cu noul procesor de parca ar fi closca cu oua de aur, situatia nu este chiar asa cum sustine compania americana. In momentul de fata, exista pe piata un procesor de la Microsoft, pe numele sau: Microsoft SQ1. Acest procesor este dezvoltat impreuna cu Qualcomm si este un ARM de 7nm cu frecventa de 3Ghz si putere grafica de 2 TFLOPS.

Desigur, procesorul de la Microsoft este prezent in Surface Pro X, insa asta nu conteaza atat de mult. In esenta este tot un procesor ARM pe 7nm cu frecventa de 3Ghz, ceea ce demonteaza din start declaratia Apple.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button