Tocmai când se părea că disputa dintre Apple și Qualcomm se va mai întinde pe câțiva ani, companiile au anunțat recent că au decis să pună capăt tuturor litigiilor, grație unei noi înțelegeri.
Certurile dintre Apple și Qualcomm au început în ianuarie 2017. (Sau cel puțin cam atunci dezacordurile dintre companii au devenit publice.) Totul a început de la Apple, care a deschis un proces de 1 miliard de dolari în SUA, urmat de un proces de 1 miliard de yuani în China. De aici lucrurile au escaladat vertiginos – Apple a fost acuzat pentru că ar cere furnizorilor să rețină plăți de redevențe de la Qualcomm, care au încercat să blocheze importurile de iPhone din întreaga lume și așa mai departe.
Cel mai recent, cele două companii și-au dat lovituri una alteia prin intermediul Comisiei de Comerț Internațional din SUA. La 27 martie, judecătorul ITC, MaryJoan McNamara, a decis să recomande interzicerea importului anumitor modele de iPhone deoarece credea că Apple a încălcat un brevet Qualcomm. În aceeași zi, ITC a invalidat un brevet Qualcomm care acoperă o caracteristică de economisire a bateriei. Nicio companie nu a obținut o victorie definitivă asupra celeilalte.
Companiile s-ar putea să fi petrecut ani de zile luptându-se reciproc în instanțele din întreaga lume. Cu toate acestea, se pare că au decis că ar prefera să ajungă la o înțelegere. Detalii despre înțelegere sunt limitate: companiile au spus doar că Apple a fost de acord să plătească Qualcomm ca parte a acordului. De asemenea, au ajuns la un acord de licență de șase ani, cu o opțiune de prelungire de doi ani, precum și un „acord de furnizare de chipseturi pe mai mulți ani”.
Acordul de furnizare a unui chipset ar putea fi principalul motiv pentru care cele două companii s-au mai liniștit. Fast Company a anunțat recent că Apple și-a făcut griji că Intel nu ar putea furniza suficiente modemuri pentru primul iPhone capabil de 5G. Se spune că Apple s-ar fi gândit să-și dezvolte propriul modem – la fel cum de altfel lucrează la procesoarele proprii – dar compania probabil nu a fost foarte sigură că poate face acest lucru în intervalul de timp necesar până la lansarea următoarei generații de iPhone.
Apple are nevoie de o mulțime de modemuri pentru viitoarele modele de iPhone, iar Qualcomm trebuie să vândă o grămadă de modemuri pentru a-și menține fericiți acționarii. Bănuim că a fost mai ușor pentru companii să ajungă la acest acord decât ar fi fost pentru ei să explice investitorilor de ce investesc într-o bătălie legală la nivel mondial, în loc să continue să colaboreze pentru a-și menține pozițiile pe piața telefoanelor mobile.