
Apple și Microsoft au fost exceptate de la prevederile Actului Legislativ privind Serviciile Digitale (DSA) pentru iMessage și motorul de căutare Bing, după ce companiile au convins autoritățile de reglementare antitrust că serviciile lor nu sunt porți de acces prin care pot ajunge la utilizatorii finali, scrie Reuters.
Actul privind Piețele Digitale (DMA), al Uniunii Europene, care intră în vigoare în trei săptămâni, impune Microsoft, Apple, Alphabet, Amazon, Meta și ByteDance să permită aplicațiile sau magazinele de aplicații ale terților, pe platformele lor, și să ușureze migrarea utilizatorilor către servicii concurente.
De ce iMessage și Bing au fost execeptate de la reguli
Răzgândirea Comisiei Europene de a nu clasifica serviciile iMessage, Bing, Edge și Microsoft Advertising drept ”gatekeeper services” are implicații importante în industria tehnologică. Decizia vine după o investigație de cinci luni și interzice promovarea propriilor servicii în defavoarea competitorilor.
Această decizie este importantă, pentru că afectează modul în care companiile tech pot promova și dezvolta propriile servicii. De exemplu, Apple a declarat că iMessage nu are suficienți utilizatori pentru a fi considerat o poartă de acces și că utilizarea acestuia este neglijabilă comparativ cu alte servicii de mesagerie din UE.
La rândul său, Microsoft a subliniat că Bing, Edge și Microsoft Advertising operează ca și concurenți pe piață și aceste servicii nu sunt critice pentru afaceri. Comisia a menționat că magazinul Apple (App Store), sistemul de operare iOS și browser-ul Safari vor continua să fie clasificate ca portaluri, la fel și rețeaua socială LinkedIn a Microsoft și sistemul de operare Windows.
Lazar Radic, expert antitrust la Centrul Internațional pentru Drept și Economie, a declarat: „Este un semn bun că Comisia Europeană a luat în considerare realitățile pieței, în loc să aplice pur și simplu eticheta de gatekeeper pe iMessage, pentru că îndeplinește anumite praguri cantitative. (…) Măsura sugerează că UE este capabilă să evite tentația de a reglementa excesiv.”
Cu toate acestea, Coaliția pentru Ecosisteme Digitale Deschise (CODE), ai cărei membri includ Google, Meta și Qualcomm, nu a fost de acord cu decizia Comisiei de a excepta servicii precum iMessage. „Decizia surprinzătoare de astăzi subminează obiectivele DMA, precum și potențialul său de a îmbunătăți alegerea și concurența pentru toți europenii”, se menționează într-un comunicat.
În concluzie, această decizie a Comisiei Europene ar putea avea un impact semnificativ asupra modului în care companiile tech operează în spațiul european și ar putea deschide calea pentru o competiție mai echitabilă și mai deschisă în cadrul pieței digitale.