Știri ITRSS PaginaDeMediaTECH

Apple si-a dezvaluit cipul A14 dezvoltat pe tehnologia de 5nm

Procesul de fabricatie pe 5nm aduce schimbari majore

Apple a decis sa ne tina in suspans pentru o perioada mai lunga de timp, de data aceasta. In cadrul evenimentului „Time Flies”, gigantul nu a dezvaluit nimic despre unul dintre cele mai importante produse. Daca noile iPhone-uri nu au iesit inca la suprafata, o mica particica din lista de componente a fost prezentata. Noul cip A14 Bionic va fi livrat pentru prima data cu noul model de iPad Air, luna viitoare. Procesorul dezvoltat „in house” este fabricat pe un proces de 5nm, de catre TSMC.  Apple a sustinut ca noul procesor beneficiaza de o arhitectura mult imbunatatita si implicit mai puternica. Numarul de tranzistori a ajuns la 11.8 miliarde acum, cu peste 40% mai mult decat generatia anterioara. A14 Bionic ar fi capabil sa realizeze 11 trilioane de operatii pe secunda, intr-un format compact.

Noul cip ar putea transforma iPad Air-ul intr-o alternativa perfecta pentru tinerii care se joaca foarte mult pe tableta. Sa nu exclud din ecuatie si alte activitati care necesita ceva putere de procesare. Editarea foto/video sau aplicatiile analitice care vor beneficia de pe urma cipului; strict pentru inteligenta artificiala. Da chiar, ati observat cum trendul industriei se indreapta catre aceasta directie? Servicii, asistenti, integrarea in programe, industria auto. In aceasta directie, se indreapta industria acum. Cat timp AI-ul respectiv este programat bine, ne va fi de folos sau poate nu. Sa revenim totusi la cip, am deviat putin de la subiect.

Cat de rapid este A14 Bionic?

Gratie noului proces de fabricatie, Apple A14 Bionic consuma in teorie mai putin curent, ridicand stafeta in materie de performanta. Compania sustine faptul ca bucatica lor de siliciu, este mai rapida decat cel mai popular laptop cu Windows, de trei ori mai agil decat cea mai rapida tableta cu Android si de sase ori mai sprinten comparat c-un Chromebook. Nu suna deloc rau, nu-i asa? Eu unul abia astept sa vad in practica laptopurile Apple cu procesoare ARM. Acolo, miza este cu siguranta mai mare.

Alexandru Baciu

Salutare, numele meu este Alexandru si de mic copil am fost pasionat de hardware, gaming si tehnologie. Ador foarte mult sa testez tot felul de gadget-uri interesante cu scopul de-a impartasi informatia cu cei din jur. In prezent studiez informatica, ma joc tot felul de jocuri faine si redactez diverse review-uri; despre asta este vorba!

Articole asemanatoare

Back to top button