Tech&ITRSS PaginaDeMedia

Apple se bucura de un succes imens multumita unui partener-cheie: Google

Google si Apple sunt un fel de inamici naturali. O rivalitate cu o istorie tumultoasa care s-a infiltrat in multe aspecte. Sisteme de operare, aplicatii, profituri, you name it.

Partea interesanta este, insa, comportamentul gigantului Google. Fie ca doreste sa acapareze piata sau ca sufera de foame de bani, Google investeste multicel pentru a se mentine in topul motoarelor de cautare. Si, ca sa te mentii in top, trebuie sa bagi bani, sau sa fii un mare diplomat. Asta inseamna sa faci afaceri inclusiv cu rivalii.

Apple Google

De bine, de rau, Apple inregistreaza profituri uriase tocmai in acest format. Metoda? Google ofera bani multicei pentru ca dispozitivele Apple sa-l introduca drept default search engine.

Rezultatul se vede. In Statele Unite, Google acopera 36% din motoarele de cautare existente pe iPhone si iPad. De partea cealalta a baricadei, in 2019, Apple au fost responsabili pentru aproape jumatate din cautarile efectuate prin Google.

Dar Google pare a fi calcat pe bec. Departamentul de Justitie al Statelor Unite ale Amerincii nu a stat pe ganduri si a inaintat o lege antitrust. Legea antitrust contribuie la organizarea si mentinerea unei conduite de afaceri in cadrul corporatiilor.

Conduita pe care, se pare, Google a ignorat-o. Una din situatiile in care legea antitrust poate fi aplicata este atunci cand o companie are chef sa se extinda mai mult decat este prevazut si sa mentina cu incapatanare monopol.

Iar Google tinde sa se simta cu musca pe caciula. Compania plateste lui Apple ANUAL de la 8 pana la 12 miliarde de dolari. Iar Apple tine bine de aceasta intelegere. In anul fiscal din 2019, compania a inregistrat un profit de 46.2 de MILIARDE de dolari, si asta numai din banii facuti de pe spatele Google. Adica 17.7% din profiturile TOTALE.

Apple Google

Atunci cand vine vorba de profituri in general, Apple mentioneaza subscriptiile de tipul Apple Music, Apple TV+ si iCloud. Dar si achizitiile efectuate pe aceste platforme si microtranzactiile din aplicatiile si jocurile disponibile pe App Store.

Dar sa revenim la Google. Conform Departamentului de Justitie, Google este „vinovat” pentru o parte din profiturile celor de la Apple. Asta inseamna intre 17% si 26% din castigurile totale ale companiei.

Implicarea accentuata a lui Google in afacerile Apple a atras atentia Departamentului mai mult decat de obicei. Departamentul acuza Google de mentinerea ilegala de monopol asupra pietei motoarelor de cautare, inaintand Sectiunea a Doua a Actului Sherman, adica fix legea antitrust.

Din acest motiv, si Apple risca o scadere a profiturilor, acum ca Google si parteneriatul cu acestia a fost pus intr-o lumina proasta.

Apple Google

Google nu se afla a prima abatere de acest fel. Doar ca cifrele inregistrate au pus capac. In aceasta situatie, compania este acuzata de practici daunatoare, folosite intentionat impotriva competitiei.

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button