MORE

Apple pregătește un iMac 8K, iar LG i-au dat de gol!

Dacă acel monitor 4K pe care doar ce l-ați cumpărat vi se pare a fi un vârf de lance al tehnologiei, această știre vă va strica ziua. Și nu doar pentru că există deja un iMac cu un monitor la rezoluție 5K, ci pentru că s-ar parea ca Apple pregătește un iMac 8K pentru anul acesta.

Da, ați citi corect, 8K. O mărime totală de 7680×4320 de pixeli, care din „coincidență” este maximul pe care îl poate afișa varianta actuală a DisplayPort (1.4a), și aproximativ de patru ori mai mult decât poate varianta curentă de HDMI. Nu este vorba de un anunț oficial, ci de o gafă comisă de LG. În timp ce compania își lăuda propriile încercări de-a dezvolta televizoare ce suportă rezoluția 8K, a pomenit că Apple a anunțat deja un iMac ce folosește un astfel de display, și că îl va lansa anul acesta. Apple nu a făcut un astfel de anunț, însă LG probabil are informații destul de sigure, din moment ce tot LG face displayul curent 5K vândut în iMac. Cel mai probabil este vorba de o scăpare, una ce i-ar putea costa scump, deoarece Apple impune penalități de câteva milioane de dolari pentru cei care le dau în vileag secretele. Altfel cum ar putea face clasicul „one more thing” la finalul fiecărei conferințe, ce trimite publicul în delir, chiar și când este un ceas electronic foarte scump și cu funcționalitate limitată comparativ cu un Pebble.lg-8k-imac

Dezvăluirea ridică totuși câteva întrebări pe care le aveți cu siguranță și voi. De ce 8k? Pentru că este o rezoluție atât de mare încât ochiul uman nu prea mai poate distinge pixelii, decât dacă stă foarte aproape. Pentru ceva cu o diagonală de 52 de inch, la o distanță mai mare de 50 de centimetri nu mai vezi un ecran, ci vezi… realitate. Această distanță ar scădea direct proporțional pentru un display mai mic, precum cel de la un iMac. Prin urmare, nu am mai avea nevoie de rezoluții mai mari pentru o vreme, fiindcă nu vor aduce prea multe schimbări sesizabile pentru ochiul uman.

A doua întrebare, poate chiar mai importantă, este ce fiară întunecată va putea alimenta cu imagini un astfel de display? Răspunsul ar putea fi o placă video echipată cu memorie de tip HBM, în jur de 8GB, ceva ce ar descrie apropiatele plăci grafice AMD, și cele Pascal de la Nvidia, ce vor fi lansate anul viitor. Voi ce credeti? Apple pregateste un iMac 8K, sau este din nou o

Zona IT

Întotdeauna am avut înclinații „renascentiste”: film, jurnalism, filosofie, orice presupune despicatul firului în patru până la mecanismele cele mai profunde. Dar pasiunea pentru tehnologie a fost o constantă. Am început să configurez sisteme PC pe la sfârșitul anilor ’90, întâi pentru mine, apoi pentru prieteni, apoi pentru primul meu start-up, una dintre primele firme de editare digitală din Romania. Asta în paralel cu jurnalismul tech, început în aceeași perioadă, concretizat întâi în producții TV, apoi în online.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button