
În răspuns la noile cerințe impuse de legislația europeană, Apple va introduce taxe și restricții pentru dezvoltatorii care doresc să-și ofere aplicațiile de iOS din afara magazinului oficial App Store.
Este vorba de pachetul de legi Digital Markets Act (DMA) și măsurile pentru combaterea practicilor anti-competitive în rândul marilor companii de tehnologie. Autoritățile europene vizează în special spargerea monopolului Apple asupra magazinului App Store, ca sursă unică de aplicații pentru dispozitive iPhone, forțând gigantul american să permită fără prea multe piedici instalarea de aplicații din surse externe folosind procedeul cunoscut sub denumirea de sideloading.
Totuși, legislația europeană nu împiedică Apple să păstreze un anumit nivel de control, Cum ar fi, prin verificarea/aprobarea fiecărei aplicații descărcată din afara App Store. Astfel, dezvoltatorul iOS este liber să impună un sistem de taxare a dezvoltatorilor de aplicații care oferă altfel de download-uri.
Probabil că aceste modificări vor reînnoi tensiunile cu dezvoltatorii de aplicații, care sperau ca „evadând” din App Store să scape și de restricțiile și comisioanele practicate de Apple. Criticii susțin că sistemul Apple este anticoncurențial, politicile companiei avantajând în mod nejustificat propriile aplicații.
În mod ironic, „portițele” găsite în legislația concepută tocmai pentru a sparge monopolul App Store lucrează tot împotriva dezvoltatorilor, care și-ar putea vedea aplicațiile publicate în afara App Store comisionate cu până la 27% din vânzările realizate în aplicație. În mod evident, tariful piperat este intenționat să descurajeze un eventual exod al dezvoltatorilor din App Store.
Cert este că sunt destule companii, precum Meta Platforms, Spotify și Microsoft, care se pregătesc pentru aceste schimbări. Meta ar dori să permită instalarea de aplicații direct din reclamele Facebook. Spotify va permite download-uri directe de pe site-ul său web, iar Microsoft a luat în considerare lansarea propriului magazin de aplicații cu jocuri de iOS.
La fel ca și ceilalți jucători din industrie, Apple ară răgaz până pe 6 martie 2024 să aplice schimbările impuse de noua legislație europeană.