Apple pare ca se pregateste de trecerea la placi video produse in-house
In cadrul WWDC 2020 am primit confirmarea ca Apple va renunta la Intel in favoarea propriilor procesoare. Asta va schimba putin fata industriei si a companiei. Se pare insa ca vor sa dea cartile pe fata si sa mearga all-in. Conform ultimelor zvonuri, compania americana ar vrea sa faca trecerea si spre placi video create in-house.
Intr-o postare de pe Twitter a userului Longhorn, se pare ca viitoarele produse Apple cu procesoare ARM ar folosi ceea ce se numeste „Apple GPU„. Asta nu face decat sa alimenteze speculatiile si sa indice o trecere la componente create direct de companie. Asta ar face din toate produsele iMac si MacBook, ecosisteme complet inchise; atat din perspectiva componentelor, cat si a softului folosit. In plus, asta ar insemna si un capat de drum pentru sistemele Hackintosh.
The future will be very interesting. macOS arm64 according to Apple removes support for AMD GPUs too, Apple GPUs all the way. pic.twitter.com/2hF8RwsO4C
— Longhorn (@never_released) July 6, 2020
Ce placi video ar putea produce Apple?
Segmentul de placi video nu este un teritoriu complet necunoscut pentru Apple. Inca de la procesorul A11 Bionic, compania a folosit o microarhitectura pentru chipul grafic bazata pe PowerVR a celor de la Imagination Technologies. Aceeasi strategie ar putea fi folosita din nou, dar acum la o scara mai mare. Poate cel mai bun exemplu ar fi un benchmark in care cele opt nuclee grafice ale lui A12Z Bionic au punctat mai bine decat grafica integrata din Ryzen 5 4500U si Core i7-1065G7.
Poate ca performanta nu pare atat de impresionanta. Trebuie insa sa tinem cont si de faptul ca A12Z de la Apple este un procesor de telefon. Faptul ca a putut concura cu solutiile incluse in procesoare din seriile Ryzen 5 si Core i7 este deja un motiv de mandrie. Sigur, aceasta solutie grafica nu este inclusa in niciun PC, iar singura utilizare apropiata este intr-un Mac Mini. Dar chiar si asa, este impresionant.
Ramane insa de vazut si ce impact va avea decizia celor de la Apple daca vor trece la hardware proprietar. In primul rand, va elimina piata Hackintosh. In al doilea rand, ne putem lua adio de la placi video externe atasate prin dock-uri Thunderbolt intrucat suportul software pentru acestea va fi eliminat. Astea sunt insa doar doua cazuri destul de specifice; adevarata schimbare va aparea pe partea de libertate a platformei. Apple va avea control nelimitat asupra tuturor aspectelor unui produs, ceea ce ar putea influenta negativ experienta de utilizare.