PCȘtiri ITTECH

Apple prezintă macOS Catalina

Ultima versiune de macOS este acum oficială, se numește Catalina, iar prioritatea celor de la Apple este retragerea aplicației iTunes. Într-adevăr, zvonurile au fost adevărate și aplicația va dispărea pentru totdeauna. În schimb, utilizatorii Catalina vor avea trei aplicații separate: Music, Podcasts și TV (acum cu suport HDR 4K și Dolby Atmos).

iTunes a fost folosit pentru sincronizarea iPhone-urilor, iPod-urilor și iPad-urilor, iar prin dispariția lui se crează un spațiu nou pentru opțiunile de sincronizare – aceasta este o pagină specială a aplicației Finder din macOS. Rămane de văzut totuși ce se va întâmpla în Windows.

O altă caracteristică nouă și interesantă care face parte din macOS Catalina este Sidecar – abilitatea de a utiliza un iPad ca al doilea ecran pentru MacBook. iPad poate fi, de asemenea, folosit ca un dispozitiv tactil pentru trimiterea de informații către Mac, iar acum, pentru că iPad-ul a redus latența Apple Pencil la 9 ms, lucrurile ar trebui să meargă foarte bine.

macOS Catalina
introduce o caracteristică de Voice Control complet, totul putând fi controlat în sistemul de operare numai prin voce, ceea ce va duce opțiunile de accesibilitate la un nivel cu totul nou.

Find My Mac se va numi acum Find My și vă va ajuta să vă găsiți dispozitivele pierdute sau furate chiar mai ușor decat înainte – acum putându-se realiza chiar și atunci când Mac-ul este offline. În versiunea aceasta, MacBook-ul va emite un semnal prin Bluetooth cu o latență redusă, ceea ce nu va reduce durata de viață a bateriei, desigur complet anonim, iar alte iDevices vor putea să îl detecteze și să ajute la găsirea dispozitivului.

Apple a mers chiar mai departe și, cu Catalina, a adăugat Activation Lock pe toate dispozitivele cu T2. Cu ajutorul acestei funcții de blocare, nimeni nu va putea folosi vreodată un Mac furat fără să introducă datele de conectare.

macOS Catalina primește și actualizări pentru aplicațiile Photos, Notes, Reminders și Safari, precum și suport pentru Screen Time.

Probabil că una dintre cele mai mari actualizări este Project Catalyst. Acesta permite dezvoltatorilor să porteze aplicațiile iPhone și iPad pe macOS Catalina în doar o secundă. Reprezentanții Apple susțin că majoritatea aplicațiilor vor putea fi portate în câteva zile, lucru ce va face posibil ca o singură echipă să gestioneze o aplicație pentru toate cele trei dispozitive.

macOS Catalina
este așteptat să apară în această toamnă, gratuit pentru toate Mac-urile compatibile. Primul test beta este disponibil din 3 iunie.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Redactor Evenimente

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button