
Well, well, well. Uite că tocmai ieri vorbeam despre cum se zvonește că Apple ar putea lansa o sumedenie de produse noi foarte curând. Ce nu știam ieri este că, la doar câteva ore după, compania avea să scoată o nouă generație de MacBook Air, unul dintre produsele despre care vorbeam în articol. Așa se face că acum avem noi MacBook Air-uri, alimentate de chipset-ul M3, deci hai să vedem care-i treaba cu ele.
În primul rând, așa cum spuneam, M3 este inima care bate în pieptul noilor laptopuri. Și zic la plural pentru că Apple au actualizat atât modelul de 13 inch mai mic cât și cel de 15 inch, așa cum era de așteptat. Compania spune că noile Air sunt „cu până la 60 la sută mai rapide” decât modelele vechi cu M1, totul în timp ce își păstrează autonomia aproape nesimțită de 18 ore.
Un upgrade pe care Mark Gurman de la Bloomberg l-a prezis și pe care l-am inclus și eu în articolul meu de ieri are legătură cu conexiunea Wi-Fi, care a fost actualizat în sfârșit de Apple la versiunea Wi-Fi 6E. Pe lângă boost-urile de viteză inerente standardului mai nou, Wi-Fi 6E ar trebui să fie și mai stabil decât variantele anterioare, în special folositor pe un laptop ultra-ușor pe care îl muți de colo-colo tot timpul.
Nici în gaming nu ar trebui să se descurce prea rău noile laptopuri, o categorie pe care Apple abia recent a început să o exploreze cum trebuie. Chip-urile M3 din interior vin cu destul de multă putere grafică la pachet, alături de suport complet pentru mesh shading și ray tracing, deci toate jocurile disponibile pe App Store ar trebui să ruleze fără probleme.
Dar principala virgulă pe care o am este în legătură cu capacitatea memoriei RAM în configurația de bază. Chiar și acum, în 2024, Apple continuă să ofere doar 8GB RAM pentru base model, o valoare pe care fanii companiei vor spune că este suficientă, și că macOS știe să gestioneze mult mai bine RAM-ul decât un PC pe Windows și așa mai departe.
I call bullshit on that one, și o spun din perspectiva cuiva care lucrează zi de zi, în fiecare zi, pe un MacBook Air M1 cu 8GB RAM. Pentru trei-patru tab-uri în browser și un Spotify în fundal este suficient, asta pot sa recunosc. Dar c’mon Apple, poate vrei să ai și tu mai multe tab-uri deschise de-odată, sau vrei să îți rulezi în fundal niște aplicații speciale de widget-uri sau mai știu eu ce altceva.
Nu spun că e imposibil să faci asta, doar că e mai greu, și de multe ori paginile pe care le aveam deschise în browser au trebuit reîncărcate deoarece laptopul le-a șters din RAM pentru a „optimiza”. Și la un laptop care costă peste 1.000 de euro, asta e cât se poate de grav din punctul meu de vedere.
În schimb, ecranul pare să fie o bijuterie, cel puțin din fișa de specificații. Ambele modele vin cu panouri „Liquid Retina” și cu o strălucire maximă ce ajunge la 500 de niți. Spun din experiență că display-urile de pe MacBook-uri sunt extrem de bune, și nu mă aștept ca cel de aici să fie mai prejos. O altă noutate este că laptopurile suportă acum două display-uri externe în același timp, cu unica condiție de a închide capacul dacă vrei să faci asta.
Dar un lucru care mi-a sărit în ochi din comunicatul de presă al companiei este focusul pe AI. Apple spun că noile MacBook-uri pot „rula modele optimizate de AI” în programe precum CapCut, dar poate extrage performanța maximă din Microsoft Copilot pentru Microsoft 365, Canva sau Adobe Firefly. Ba mai mult, compania numește noile modele „cele mai bune laptopuri pentru consumatori atunci când vine vorba de AI”, cuvinte mari dar grație Neural Engine din M3, destul de adevărate.
Din cutie, modelele de bază vin cu un încărcător de 30W cam încet. Majoritatea modelelor upgradate vor veni cu un dual-charger de 35W sau cu unul single-port de 70W. Din experiența mea, merită să dai banii în plus pe încărcătorul cel mai rapid, în așa fel încât să ai un laptop cu o autonomie incredibilă care se încarcă extrem de repede.
Laptop-urile noi sunt disponibile acum pentru precomandă în Statele Unite dar nu și la noi, și vin în patru culori: Starlight, Space Grey, Silver și Midnight. Dacă ești în căutare de un MacBook Air nou, recomandarea mea e să mai aștepți câteva săptămâni până când vor fi disponibile și în România. Dacă nu optezi pentru un model cu M3, măcar cele cu M2 sau M1 mai vechi vor avea parte de reduceri, deci nu ai ce pierde dacă mai ai răbdare puțin.