TECHPC

Noul Mac mini de la Apple este mai puternic decât Mac Pro-ul de 6.000$

Apple uimea pe toată lumea în 2019, atunci când a lansat Mac Pro – un workstation care arată spectaculos, este extrem de puternic și al naibii de scump. Dacă vrei să îți cumperi o astfel de jucărie va trebui să scoți minim 6.000$ din buzunar… ori 2.300$ pentru un Mac mini de ultimă generație care frânge pe genunchi vechiul sistem de muncă al producătorului. Și nu vorbim despre o diferența mică, ci o adevărată etalare de forță.

Mac mini 2023 poate fi configurat cu procesorul Apple M2 Pro, iar un astfel de mini sistem are un preț de plecare de 600$. O configurație sănătoasă, cu M2 Pro (12 nuclee), 32GB de memorie RAM și 1TB de stocare ajunge la 2.200$. Chiar dacă sună mult și într-adevăr, este destul de mult, prețul asta pălește în comparație cu pragul de jos pentru un Mac Pro. Puse față în față, cele două sisteme ne arată o realitate și mai interesantă decât credeam.

Într-un video postat pe canalul de YouTube numit Max Tech, vedem o confruntare 1:1 între un Mac mini 2023 dotat cu M2 Pro și un Mac Pro de 15.000$ a cărui fișă tehnică sună cam așa: procesor Intel Xeon 12-Core, placă video Vega II 32GB + Afterburner, 192GB memorie DDR4 și 1TB de stocare pe SSD. În mod normal ar trebui ca sistemul scump să-l mănânce pe ăla micu’… nu?! În testele realizate de Max Tech, noul model de Mac mini a fost cu circa 50% mai rapid în Photoshop, 44% mai rapid în compilarea unui proiect în Xcode și cu circa 40% mai rapid decât Mac Pro în randare video în format 4K ProRes.

Rezultatele obținute de procesor M2 Pro cu 12 nuclee sunt impresionante și servesc ca și exemplu perfect într-un argument x86 vs ARM. Realitatea de zi cu zi este diferită și în ciuda performanțelor de-a dreptul incredibile, pentru un studio video sau pentru vreo casă de producție tot sistemele desktop tradiționale vor fi alegerea logică.

Cu atât mai mult cu cât poți să arunci vreo 50.000$ pe un Mac Pro dotat cu un procesor Intel Xeon W cu 28 de nuclee, două plăci video AMD Radeon Pro W6800X Duo cu 128GB GDDR6 și nu mai puțin de 1.5TB de memorie DDR4. Dar asta este o unealtă pe care o vor cumpăra prea puțini, iar pentru utilizare de zi cu zi, muncă ceva mai puțin complexă și sănătatea buzunarului, mulți clienți se vor orienta spre un Apple Mac mini 2023.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button