
Apple resimte din plin în aceste zile consecințele unei decizii luate cu mult timp în urmă, pentru externalizarea producției iPhone în China și țările adiacente.
Probabil că „dramele” din aceste zile, când mari companii din SUA își văd modelul de business efectiv blocat de politici protecționiste trasate în contradicție totală cu practicile uzuale de externalizare a producției în țări/regiuni cu acces la forță de muncă ieftină, vor antrena reorganizarea fundamentală a modului în care giganți cu acoperire multinațională (ex. Apple) își desfășoară activitatea. Luăm exemplul creatorului iPhone, care cu doar trei zile înainte de aplicarea tarifelor pe importuri anunțate de administrația Trump a organizat echivalentul unei operațiuni sub acoperire, vizând „debarcarea” în spatele granițelor SUA a cât mai multor telefoane iPhone cu putință, folosind nu mai puțin de cinci avioane-cargo umplute până la refuz. Dar poate fi asta de ajuns?
Pe termen scurt, Apple are cu siguranță de câștigat de pe urma sentimentului de panică generală, alimentând o cursă contra cronometru pentru obținerea iPhone-ului râvnit dar amânat, la prețul „vechi”.
Iar în lipsa unor vești optimiste venite direct de la Washington, urgența este cât se poate de reală și cu coordonate de prețuri ce se înrăutățesc de la o zi la alta. Spre exemplu, de la minim 10% tarife reciproce anunțate pentru bunurile importate din China s-a ajuns la un efectiv 84%, la momentul redactării acestui articol. Sigur, pentru producția iPhone importantă mai ales din India tarifele rămân la un nivel nu atât de absurd, dar care oricum anulează orice perspectivă de a vinde aceste produse cumpărătorilor de bună credință.
Oficial, compania din Cupertino nu are planuri pentru creșteri de prețuri, raportate la noile tarife pe importuri aplicabile pe teritoriul SUA. Dar în practică, situația va fi una fără ieșire, odată ce stocurile livrate în avans se vor epuiza.
Interesant este că în tabăra Samsung (probabil și Google, Motorola și alții) lucrurile nu arată chiar la fel de rău, producătorul sud-coreean având o rețea mai bine diversificată de furnizori, ocolind tarifele cele mai „piperate” impuse producătorilor din China. Totuși, lipsa oricăror declarații oficiale pe acest subiect vine să confirme starea generală de panică resimțită la nivelul industriei de tehnologie.
Spre deosebire de cazul Apple, jumătate din producția de telefoane Samsung provine din Vietnam, țară vizată cu tarife de „doar” 43% din valoarea totală. Ceea ce ar însemna că dispozitivele Galaxy vor avea prețuri de-a dreptul exorbitante pe linie, dar nu mai mult decât duble.