ȘtiriTech&IT

Apple nu va mai „sabota” iPhone-urile reparate folosind piese compatibile sau la reparatori independenți

Apple pregătește o relaxare a metodelor folosite pentru descurajarea reparațiilor iPhone făcute în afara centrelor de service autorizate, inclusiv în cazul folosirii de componente neoriginale.

Potrivit celei mai recente versiuni a documentatiei în care sunt detaliate regulile după care se desfășoară reparațiile iPhone, Apple este pe cale să extindă suportul software pentru a include acumulatori și ecrane furnizate de terți. Altfel spus, Apple nu va mai dezactiva funcții avansate de ajustare a imaginii, precum True Tone, sau indicatorii pentru starea de sănătate a bateriei, dacă piesa de schimb instalată nu este o componentă originală și înregistrată folosind mecanismul de serializare pe care compania americană l-a creat special pentru „sabotarea” reparațiilor neautorizate.

Deocamdată nu este clar dacă bunăvoința arătată de Apple în mod neașteptat face parte dintr-o nouă strategie a companiei în direcția sustenabilității, bazată pe înlesnirea accesului la reparații care extind durata de viață a dispozitivelor, sau pur și simplu anticiparea unor cerințe pe care autoritățile europene urmau să le impună sub amenințarea cu amenzi usturătoare.

Apple iPhone True Tone

În cazul în care nu ești utilizator iPhone, True Tone este un reglaj care permite ajustarea balansului de alb al ecranului pentru a se potrivi cu mediul ambiant (ex. dacă folosești telefonul într-o încăpere iluminată de becuri cu lumina mai galbenă, ar putea fi benefic să ai balansul de alb ajustat la un nivel mai „cald”). O funcție similară, Adaptive color tone, a fost adăugată relativ recent și pe telefoane Samsung precum Galaxy S24.

În prezent, Apple dezactivează funcția True Tone dacă iOS detectează că ai schimbat ecranul telefonului fără ca piesa să fie înregistrată folosind software-ul pe care Apple îl oferă doar tehnicienilor autorizați. Curând, această măsură nejustificată va fi de domeniul trecutului, odată ce Apple va permite consumatorilor să activeze True Tone și cu ecrane furnizate de terți, în ideea de a beneficia de cea mai bună performanță care poate fi obținută cu piesa respectivă. Cu toate acestea, documentația subliniază că ajustarea reglajului True Tone ar putea să aibă rezultate imprevizibile (ex. culori imprecise) deoarece afișajele furnizate de terți nu au fost certificate pentru compatibilitate cu hardware-ul Apple. Dar dacă nu funcționează corect, vei putea să debifezi pur și simplu această opțiune, fără ca Apple să decidă asta în locul tău.

În cazul înlocuirii acumulatorului cu o piesă compatibilă telefonul îți va afișa în continuare informații la secțiunea Battery Health, dar Apple va informa utilizatorii că acuratețea măsurătorile ar putea avea de suferit. Compania spune că o analiză internă a constatat că bateriile second-hand cu valori de „sănătate” manipulate sunt uneori vândute ca noi, dar telefonul va arăta oricum capacitatea maximă la 100%.  În astfel de situații probabil că vei vedea o degradare accelerată și alarmantă a stării de sănătate a bateriei afișată în ecranul de diagnostic, iar asta după doar câteva cicluri de încărcare în care telefonul va obține măsurători concrete. Oricum, chiar și cu informații inexacte la instalarea acumulatorului de schimb, probabil că tot e mai bine decât fără măsurători de niciun fel pe toată durata de viață a respectivei componente.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Back to top button