Deși Apple se laudă cu varietatea opțiunilor de Confidențialitate de pe dispozitivele sale, un studiu efectuat de cercetători independenți demonstrează un lucru îngrijorător: chiar când dezactivezi din setări urmărirea activității, aplicațiile preinstalate continuă să trimită informații private în cloud. Asta contravine direct politicilor de confidențialitate pe care chiar Apple le laudă ca fiind cele mai bune pentru dispozitive mobile.
Un exemplu grăitor e chiar setarea iPhone Analytics. Prin intermediul ei, utilizatorul poate, în teorie, să dezactiveze complet Device Analytics, adică orice tip de urmărire a activității din partea Apple. Doi cercetători în domeniul securității, Tommy Mysk și Talal Haj Bakry, au analizat fluxul de date din partea câtorva aplicații Apple, cum ar fi App Store, Apple Music, Apple TV, Books și Stocks. Concluziile lor? Indiferent de cum setezi opțiunile de confidențialitate, urmărirea activității este complet identică.
App Store este de departe cel mai înfricoșător: acesta transmite informații în timp real despre cam tot ce faci cu telefonul, inclusiv pe ce apeși, ce aplicații cauți, ce reclame vezi, cât timp petreci studiind aplicațiile și cum ai ajuns la ele. App Store trimite inclusiv detalii de identificare pentru tine și dispozitivul tău, și aici vorbim de numere de identificare, ce model de telefon utilizezi, rezoluția ecranului, limbile de pe tastatură, cum ești conectat la internet etc. Toate aceste informații pot fi folosite de terți pentru crearea unui profil comportamental.
La cererea publicației Gizmondo, Mysk a analizat și aplicația Stocks. Aceasta trimite către Apple lista de firme ale cărui acțiuni le urmărești, lista de căutări (inclusiv momentul căutării), precum și ce articole citești prin intermediul aplicației. Toate aceste analize au fost făcute pe două dispozitive, unul care rula iOS 14.5 și care avea jailbreak (pentru a permite cercetătorilor o analiză mai amănunțită a comportamentului aplicațiilor) și unul cu iOS 16, care deși nu a putut fi analizat în amănunt în ceea ce privește aplicațiile, a avut exact aceleași transmisiuni de date în aceleași condiții către aceleași servere.
Ce face Apple cu datele respective rămâne un mister, mai ales că reprezentanții firmei nu au răspuns solicitărilor primite de la mai multe publicații de a detalia acest aspect. Este, deci, posibil ca, la dezactivarea urmăririi din setări, Apple pur și simplu să nu utilizeze datele primite, dar este foarte puțin probabil ca această variantă să fie validă. Iată și un clip video în care Mysk detaliază ce date trimite App Store: