ȘtiriTech&IT

Actualizarea iOS 17.4 adaugă la secțiunea Battery Health informații mai detaliate despre sănătatea bateriei iPhone

iOS 17.4 aduce îmbunătățiri secțiunii Battery Health, permițând utilizatorilor iPhone 15 să evalueze în câteva secunde starea de „sănătate” a acumulatorului.

Apple aduce modificări importante secțiunii Battery Health din meniul Settings, utilizatorii iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro și iPhone 15 Pro Max care își actualizează dispozitivele la versiunea iOS 17.4 putând evalua dintr-o singură privire nivelul de uzură al acumulatorului și eventual decide dacă se impune sau nu înlocuirea acestuia.

Tot ce ai de făcut este să navighezi la meniul Settings > Battery și să te uiți după mențiunea Battery Health. Dacă acumulatorul funcționează în parametri vei vedea indicatorul ”Normal”.  Chiar și așa, poți interacționa cu acest item pentru a vedea pagina cu informații suplimentare.

Principala informație de interes din ecranul Battery Health este indicatorul Maximum Capacity. Procentajul afișat reflectă capacitatea măsurată a acumulatorului, raportat la capacitatea acestuia „de nou”. Pornind de la o capacitate inițială de 100%, un declin la 92-95% în primii 1-2 ani de utilizare poate fi considerată uzură normală, însă valorile de sub 90% capacitate reală pot indica un acumulator „îmbătrânit”. Bine de știut, Apple acceptă înlocuirea pe garanție a acumulatorului doar dacă rezerva acestuia scade sub 80 % din capacitatea originală.

O altă informație relevantă este Cycle Count. Aceasta reflectă numărul de încărcări complete ale acumulatorului (0-100%), contorizate de-a lungul duratei sale de viață. Bine de știut, este nevoie de mai multe încărcări parțiale pentru a contoriza un ciclu complet. Spre exemplu, o încărcare de la 20% la 70% baterie consumă undeva la 0.2, în timp ce de 70% la 100% uzura poate tinde spre 0.7, pe motiv că stresul la care este supus acumulatorul este mult mai mare când se insistă pentru încărcare la 100%. În general, acumulatorii iPhone sunt garantați pentru a reține 80 % din capacitatea inițială după 500 cicluri de încărcare completă.

Data de fabricație, respectiv prima utilizare a acumulatorului, te poate ajuta să-ți dai seama dacă pierderea de capacitate ar putea fi atribuită vârstei acestuia. Spre deosebire de alte componente electronice, acumulatorii li-ion își au durata de viață măsurată începând cu data de fabricație, data primei utilizări servind doar ca un indicator pentru „kilometrajul efectiv”. Motivul ține de chimia acestora, electrolitul aflat la interior fiind o substanță volatilă predispusă la oxidare. Deși acest proces poate fi întârziat prin depozitarea acumulatorilor în spații cu temperatură controlată și cu stare de încărcare redusă, degradarea acestora prin oxidare este un proces inevitabil. Practic, cu cât acumulatorul instalat în telefon a stat mai mult în depozit, cu atât durata sa de viață utilă va fi mai mică.

În caz că vă întrebați, adăugarea secțiunii Battery Health în meniul Settings nu este din generozitatea Apple, ci a fost forțată în urma scandalului #Batterygate, compania fiind găsită vinovată de ascunderea uzurii reale a acumulatorilor iPhone, pentru a evita costurile înlocuirii acestora pe garanție. În schimb, Apple a introdus pe ascuns „optimizări” menite să păstreze acumulatorii cu uzură peste limitele normale în stare de funcționare mai mult timp. Problema era că soluția bazată pe limitarea consumului de energie în momentele de utilizare intensivă avea și efectul plafonării artificiale a performanțelor, telefoanele iPhone începând să se simtă din ce în ce mai lente, fără o cauză aparentă. Dar asta lucra în interesul Apple, creând utilizatorilor o falsă nevoie de upgrade la următorul model iPhone.

În cele din urmă, procesul colectiv declanșat în Statele Unite s-a concretizat printr-o decizie pentru acordarea de despăgubiri în valoare de 500 milioane de dolari. Însă doar persoanele direct implicate în proces au fost eligibile pentru a primi o cotă, oricum foarte mică, din această sumă. Pentru restul a urmat un program de înlocuire gratuită la cerere a acumulatorilor iPhone, la care Apple a renunțat între timp.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button