ȘtiriTECHTech&ITTelefoane

Apple a lansat iOS 17.4 și uite care sunt veștile bune!

Nu mai ești obligat să folosesești App Store în UE

Apple a lansat iOS 17.4, împreună cu un avertisment să faci actualizarea imediat. Asta pentru că iOS 17.4 rezolvă mai multe probleme de securitate. Unele dintre cele mai importante modificări din iOS 17.4 sunt disponibile numai celor din Uniunea Europeană, dar există și funcționalități care sunt disponibile în întreaga lume.

Compania, împreună cu alte cinci giganți tehnologici, trebuie să se conformeze până pe 7 martie Actului Piețelor Digitale (DMA) al UE, care stabilește o listă de reguli menite să le limiteze puterea și să creeze condiții echitabile pentru concurenți, oferind mai multe opțiuni pentru utilizatori.

Securitate îmbunătățită

Apple a remediat în iOS 17.4 o vulnerabilitate care ar fi putut permite atacatorilor să ignore sau să depășească măsurile de siguranță create pentru a proteja datele stocate pe dispozitiv, permițându-le să acceseze informații securizate.

În plus, iOS 17.4 soluționează și alte probleme, inclusiv una care permitea unei aplicații să acceseze informații sensibile despre locație și o defecțiune în Safari Private Browsing. Apple a remediat o vulnerabilitate în RTKit și una în WebKit, despre care spune că ar fi putut fi exploatate, deci este o idee bună să actualizezi imediat.

Ce aduce iOS17.4 în Uniunea Europeană

Dezvoltatorii de aplicații din UE au opțiunea de a oferi piețe alternative de aplicații și le puteți instala din astfel de magazine terțe, nu mai e obligatoriu să folosiți App Store. Structura de taxare în App Store aduce comisioane reduse la 17% sau la 10% pentru afacerile mici și pentru abonamentele care depășesc un an.

Aplicațiile distribuite prin magazine alternative nu vor avea comision, iar utilizatorii vor putea seta un magazin de aplicații alternativ ca implicit pe dispozitivele lor. Dezvoltatorii de aplicații care folosesc noul sistem vor trebui să plătească o taxă standard de 0,50 euro per utilizator, pe an, primul milion de instalări fiind oferite gratuit. Comisioanele Apple de până acum variau între 15% si 30%.

Apple App Store iOS 17.4

Apple oferă acum utilizatorilor și posibilitatea de a opta pentru metode alternative de plată, eliminând obligativitatea utilizării sistemului propriu de achiziții în aplicație. Dezvoltatorii care distribuie aplicații prin App Store și utilizează o opțiune de plată alternativă vor beneficia de o reducere de trei procente la taxare în magazinul Apple. Cei ce distribuie aplicații prin canale alternative și folosesc plăți alternative nu vor avea taxe suplimentare, doar o taxă fixă de 0,50 euro per utilizator, cu condiția folosirii unui furnizor de plăți sigur și recunoscut.

După actualizarea la iOS 17.4, utilizatorii din UE care deschid Safari vor vedea un pop-up care îi îndrumă să aleagă o nouă opțiune implicită de browser dintr-o listă cu cele mai populare browsere de pe iOS. Apple permite, de asemenea, motoare de browser alternative și nu va limita browserele precum Chrome la motorul WebKit.

În iOS 17.4, aplicațiile de plată terțe și băncile din Spațiul Economic European au acces la cipul NFC al iPhone-ului, permițând plăți contactless pe iPhone fără a folosi Apple Pay sau aplicația Wallet. Utilizatorii au opțiunea de a seta un alt furnizor de plăți contactless, ca implicit în setările dispozitivului.

Apple intenționa să limiteze funcționalitățile Aplicațiilor Web Progresive (PWAs) în Uniunea Europeană odată cu iOS 17.4, dar după reacții negative din partea utilizatorilor UE compania și-a retras decizia. Aplicațiile Web de pe ecranul principal nu vor mai fi dezactivate, dar este necesar suportul pentru WebKit. Asta înseamnă că aplicațiile web adăugate pe iPhone dintr-un browser fără suport pentru WebKit nu vor funcționa.

Ce aduce iOS17.4 la nivel global

Aplicațiile pentru streaming de jocuri video sunt acum permise în App Store, ceea ce înseamnă că servicii precum Xbox Cloud Gaming și Nvidia GeForce NOW pot fi oferite ca aplicații independente pentru iPhone și iPad, Apple permițând acum aplicații dedicate pentru streamingul jocurilor de pe servere, în contrast cu politica anterioară, care limita aceste servicii la web.

Alte actualizări pe scurt: noi emoji, opțiuni de mesagerie îmbunătățite cu Siri, schimbări în aplicațiile Muzică și Podcasturi, transcrieri pentru podcasturi, recunoașterea muzicii, îmbunătățiri ale sănătății bateriei pentru iPhone 15, protecție îmbunătățită a dispozitivelor furate, identificare a apelurilor, mesaje pentru afaceri, actualizări ale aplicației Apple TV etc.

Cum faci actualizarea la iOS 17.4

Accesează Setări > General > Actualizare software pe iPhone-ul tău și instalează iOS 17.4 imediat.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button