Apple face viata angajatilor in frabrici un adevarat cosmar
Presiunea din partea Apple de a micsora costurile conduce la înrăutățirea condițiilor pentru muncitorii de la firmele de producție partenere ale companiei.
Acest lucru este raportat de grupul de monitorizare China Labor Watch, care spune ca, sub conducerea CEO-ului Tim Cook, gigantul din Cupertino a cerut companiilor care ii asamblează produsele sa-si reduca propriile cheltuieli, iar aceste cereri au dus la taierea salariilor lucrătorilor și la diminuarea condițiilor din fabrică.
Mai precis, grupul raportează că Pegatron a scapat de presiunile financiare din partea Apple prin comiterea mai multor încălcări ale legislației muncii din China cu privire la salarizarea echitabilă și siguranța la locul de muncă.
„Condițiile de lucru sunt teribile, iar lucrătorii sunt supuși unui tratament teribil”, scrie China Labor Watch.
„In prezent, profiturile Apple sunt în scădere, iar efectele acestui declin au fost transmise către furnizori. Pentru a atenua impactul, Pegatron a luat unele măsuri ilicite pentru a exploata lucrători.”
Printre problemele citate în raport au fost muncitorii obligați să lucreze mult dupa terminarea programului, iar salariile lor fiind tăiate la $ 1,60 pe oră. În plus, ancheta a constatat ca stagiarii de la Pegatron au fost obligați să lucreze aproape la fel de mult timp ca si angajatii permanenti, iar in fabrica în care lucrătorii își desfășoară activitatea se lucreaza fără echipamente de siguranță corespunzătoare.
Apple nu a răspuns la o cerere de comentarii asupra raportului.
Compania și-a împins o campanie de îmbunătățire a condițiilor in unitatile care fabrică produsele sale și, in trecut ,a taiat legaturile cu cei care nu s-au conformat.
Totusi, potrivit China Labor Watch, Cook and asociatii au pus presiune, în același timp, asupra firmelor de productie pentru a reduce costurile și de a menține profiturile ridicate. Acest lucru, la rândul său, ii face culpabili atunci când acești parteneri trec presiunea asupra lucrătorilor.
„Apple a subcontractat deja producția la furnizori precum Pegatron, dar, cu toate acestea, acești lucrători realizeaza produse Apple. Mai mult decât atât, prin outsourcing, Apple isi scade costul de producție, dar acest lucru este posibil numai prin exploatarea lucrătorilor”, se arată în raport.
„Apple este adevăratul motiv pentru care condițiile de muncă se deteriorează.”
„Reclamă” la iPhone 7?
Acesta este unul din motivele pentru care nu „inghit” produsele Apple.
Ho, că nici ăilalți nu s’ mai breji! 😀
De parca restul nu s-ar face la fel……
Dar, majoritatea nu sunt vandute la preturi de cel putin 6 ori mai mari decat costurile de productie.
Andrei Indru Sigur ca nu … Samsung sunt sigur ca vinde cu adaos de 5%….
Am zis majoritatea, Samsung e una din exceptii…
….sau poate consumatorul final care cumpara in draci e si el putin responsabil, asta ca sa ne uitam si in curtea noastra nitel
Si cand te gandesti ca acum 20-25 de ani ai fi fost considerat om cu amploare daca aveai un telefon cu servieta pentru a putea vorbi cu cineva..Intr-un fel e bine ca tehnologia evolueaza dar problema e ca banii ar trebui investiti si in alte ramuri, si in primul rand sa invatam sa avem grija de cei din jurul nostru si de cei fara adapost si dupa aceea ar trebui sa evoluam tehnologic.Dupa mine tehnologia asta controversata nu face decat sa iti „manance” cat mai mult timp liber si poate ca sunt pasionat de lucruri de genul dar stiu sa pun o paralela intre viata reala si cea virtuala…poate ca unii lucreaza in domenii de genul dar totusi, oameni buni trebuie sa ne gandim si la altele.. Deja ,mie sincer sa fiu mi se pare o suma exorbitanta sa dai circa 30-35 de milioane pentru un Iphone sau un Samsung sau alte telefoane cunoscute, iar daca ai sta sa te gandesti nu faci foarte multe lucruri cu unul si pana la urma urmei e tot un telefon..