Telefoane

Apple explică de ce Face ID nu a funcționat în timpul demonstrației de pe iPhone X

Apple a clarificat în mod oficial ce anume nu a mers bine cu prima demonstrație făcută la Face ID. Deși mulți s-au grăbit să eticheteze întâmplarea drept eșec, nu este absolut deloc vorba de așa ceva. Yahoo are o explicație primită direct de la producător.

Apple a explicat că modelul pe care a fost demonstrată inițial funcția a trecut prin mai multe mâini până să ajungă într-un final pe masa unde urma să aibă loc demonstrația efectuată de Craig Federighi. În acest timp, Face ID a încercat să identifice figurile tuturor celor care au avut telefonul pe mână. După ce identificarea facială a eșuat în mod repetat, telefonul a trecut automat la pasul următor, în care solicită parola pentru deblocare. Așadar, când Federighi a încercat să demonstreze cum funcționează Face ID, acel telefon era deja blocat pe ecranul cu introducerea parolei.

Iată ce a avut de spus un purtător de cuvânt Apple despre acest eșec:

Unii deja umblaseră cu dispozitivul pregătit pentru demonstrația de pe scenă încă de înainte, și nu și-au dat seama că Face ID încerca să le identifice figura. După ce a eșuat de câteva ori, pentru că niciunul nu era Craig, iPhone-ul a făcut ceea ce era conceput să facă, și anume să solicite parola lui.

Au fost destui care au intuit că s-a întâmplat ceva de acest gen, deși alții s-au grăbit să califice această demonstrație drept un eșec. Pe scenă, când Federighi a încercat să se autentifice folosindu-se de Face ID și nu a funcționat, a trecut rapid la al doilea dispozitiv pregătit pentru demonstrație, și totul a mers foarte bine din acel moemnt.

În cele din urmă, se poate concluziona că Face ID pe primul telefon de test a făcut exact ceea ce era programat să facă. Într-un mod similar cu Touch ID, cînd Face ID nu reușește să autentifice utilizatorul, va solicita parola înainte de a mai permite o nouă tentativă de identificare facială.

Așadar, ne confruntăm cu un exemplu clasic al zicalei englezești „it’s not a bug, it’s a feature”.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button