
Mai nou Apple a început să aplice mai sever unele dintre regulile de confidențialitate pentru aplicațiile din App Store. Conform unei știri de pe site-ul 9to5Mac, producătorul de iPhone a demarat eliminarea aplicațiilor care distribuie date de locație unor terțe părți fără „acordul explicit” al utilizatorilor.
Aplicațiile care au fost șterse din App Store din acest motiv au fost citate pentru încălcarea secțiunilor 5.1.1 și 5.1.2 din App Store Review Guidelines, care afirmă: „Aplicația transmite date despre locația utilizatorului către terțe părți fără acordul explicit al utilizator și în scopuri neautorizate„. Potrivit unei scrisori trimise dezvoltatorilor carora li s-au scos aplicațiile de pe App Store, aceștia trebuie să „elimine orice cod, framework sau SDK-uri” care ajută la partajarea locației fără un consimțământ clar al utilizatorului, și apoi să retrimită aplicația pentru revizuire.
Detaliile ghidului de revizuire pentru App Store de la Apple sugerează că firma dorește ca dezvoltatorii să fie nu numai mai clari în a solicita permisiunea de a colecta date despre locația utilizatorilor, dar să fie și mai transparenți cu privire la modul și locul unde aceste date sunt utilizate și transmise după colectare.
De asemenea, Apple pune restricții asupra modului în care datele colectate pot fi utilizate după ce sunt distribuite unor terțe părți:
Datele colectate de la aplicații nu pot fi utilizate sau distribuite unor terțe părți în scopuri care nu au legătură cu îmbunătățirea experienței utilizatorului sau a performanței software / hardware referitoare la funcționalitatea aplicației, sau în scopuri publicitare în conformitate cu Acordul de licență al programului pentru dezvoltatori Apple.
Noua represiune vine ca urmare în mare parte a schimbărilor din industria de tehnologie pentru a respecta regulile Regulamentului UE privind protecția generală a datelor (sau GDPR), care intră în vigoare la 25 mai. Confidențialitatea a reprezentat un scop mai important pentru Apple decât pentru alte companii de tehnologie, cum ar fi Facebook și Google, care folosesc datele utilizatorilor pentru a vinde reclame. Cu toate acestea, având în vedere controversele recente privind confidențialitatea din jurul Facebook și Google, Apple a început să accentueze și mai mult confidențialitatea informațiilor utilizatorilor. Se pare, de asemenea, că Apple dorește să evite posibilele scandaluri din cauza aplicațiilor din App Store care au distribuit date despre locația utilizatorilor către terțe părți din motive necunoscute sau misterioase.
Apple are, de asemenea, o serie de noi instrumente de confidențialitate care vor fi disponibile utilizatorilor din UE și din alte țări până la intrarea în vigoare a GDPR. Acestea includ o nouă pagină Web pentru gestionarea ID-urilor Apple, inclusiv o funcție care permite utilizatorilor să descarce o copie a tuturor datelor stocate de companie și a unor noi ecrane de afișare care explică viziunile de confidențialitate ale companiei și modul în care aplicațiile individuale utilizează datele.