Telefoane

Apple datorează o jumătate de miliard de dolari unei universități

Qualcomm nu este singura entitate care dă în judecată Apple din cauza unor brevete. Recent compania s-a trezit cu un ordin judecătoresc prin care i se îi cere plata a 506 milioane de dolari către Universitatea Statului Wisconsin.

Motivul este încălcarea unui brevet al universității, ce acoperă un „circuit de speculare a datelor bazat pe tabel”. Un circuit care se conformează acestui brevet ar fi fost utilizat de Apple în procesoarele A7, A8 și A8X, folosite la construirea mai multor dispozitive iPhone și iPad. Procesul datează încă din 2014, când o fundație formată din absolvenți ai universității, Wisconsin Alumni Research Foundation, a dat în judecată Apple în numele universității. După primul proces fundația a obținut dreptul la a i se restitui daune în valoare de 234 de milioane de dolari.

De atunci, numărul a crescut, cea mai recentă cifră ajungând la 506 milioane de dolari, deoarece ultimul judecător care s-a ocupat de caz a decis să acorde și o taxă de 2.74 de dolari per unitate vândută pentru licențierea brevetului. Apple deja a depus o contestație, așa că s-ar putea să nu se ajungă la plata întregii sume.

Numai că universitatea nu prea a stat degeaba de atunci și cheamă la tribunal Apple pentru încălcările de brevet pe care le comite cu procesoarele A9 și A10.

Merită menționat că Apple nu este prima companie luată în vizor de universitate. De un deceniu și jumătate au fost date în judecată foarte multe companii din industrie: IBM, Samsung, AMD, Sony, Toshiba și multe altele. Toate conflictele au fost rezolvate în afara tribunalului pentru diverse sume. Până și Intel a fost dat în judecată din cauza aceluiași brevet.

[Ars Technica]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button