RSS PaginaDeMediaSecuritateTech&ITTelefoane

Apple asculta in continuare inregistrari pe care le realizeaza fara voia utilizatorilor

Saga continua!

Apple a facut multe lucruri bine in ultima perioada, inclusiv reduceri de preturi si ajutorul in lupta coronavirusului. Compania a fost insa prinsa cu mana in borcanul cu prajiturele de data aceasta si a oferit utilizatorilor din toata lumea un motiv bun sa paraseasca ecosistemul iOS.

Anul trecut vorbeam despre cum Apple angajeaza contractori privati pentru a asculta inregistrari realizate de Siri. Asta se intampla fara acordul utilizatorilor si contractorii cu pricina au auzit „regular” informatii confidentiale ale utilizatorilor; probleme de sanatate, probleme personale, cupluri care intretin relatii intime. Stiti voi, genul de lucru pe care vrei sa-l impartasesti cu un strain prin telefon. Apple si-a cerut scuze la acel moment pentru aceasta situatie si a spus ca a fost o miscare prost gandita

Punct si de la capat

Se pare insa ca nu a fost si o lectie invatata, deoarece sursa celor de la The Guardian sustine ca nimic nu s-a schimbat de atunci. Pentru prima oara, acesta si-a dezvaluit si identitatea. Numele sau este Thomas le Bonniec, un contractor angajat sa asculte si sa catalogheze inregistrari Siri. Acesta a depus plangere catre autoritatile care se ocupa de astfel de probleme si sustine ca Apple continua sa ignore si sa violeze drepturile fundamentale ale omului si isi continua colectarea masiva de date. Acesta explica si ce rol are (avea) el in toata aceasta actiune:

Am ascultat sute de inregistrari zilnic colectate de pe diverse dispozitive (iPhone, Apple Watch sau iPad). Aceste inregistrari erau realizate de multe ori fara ca Siri sa fie macar activ. Aceste procesari aveau loc fara ca utilizatorii sa stie, iar noi aveam rolul de a le grupa in seturi de date pentru a corecta traducerile facute de dispozitiv. Inregistrarile nu se limitau doar la utilizatorii dispozitivelor, ci puteam auzi si rude, copii, prieteni, colegi sau orice persoana cu care interactionau acestia.

Sistemul inregistreaza orice: nume, adrese, mesaje, cautari, argumente, sunete de fundal, filme, conversatii. Am auzit oameni care vorbeau despre cancer, referindu-se la rude care au murit, religie, sexualitate, pornografie, politica, schoala, relatii sau chiar droguri si traficul acestora, fara ca macar sa fi activat Siri.

Aceste practici se bat clar cap in cap cu politica „privacy-driven” cu care se lauda Apple si ar trebui investigate urgent de catre autoritatile responsabile cu protectia datelor. Prin intermediul acestei declaratii, vreau sa scot aceste lucruri la iveala si sa ma ofer sa cooperez pentru a oferi orice element care sa sustine aceste fapte. Chiar daca acest caz este public, Apple nu a fost investigat niciodata din ce stiu eu.

Problema nu este doar la Apple

In timp ce Le Bonniec da vina in principal pe Apple, acesta critica grav si lipsa de actiuni impotriva companiilor tech in general spunand ca este foarte ingrijorat si ca oamenii ca el, practic urmaresc toata populatia. Este important de luat in seama ca aceasta strategie de la Apple nu este un caz izolat. Amazon, Google si Facebook au recunoscut ca s-au folosit de asemenea tactici, dar niciuna dintre aceste companii nu se mandreste cu securitatea datelor la fel cum o face producatorul de iPhone.

Stiu ca poate suna paranoia, dar cat de siguri va simtiti pe internet? Sunt constient ca si Huawei-ul meu minunat stie cam totul despre mine, la fel de bine cum o stie si-un Samsung sau [inset phone name here], dar macar astia n-au fost dati in gat inca si ma simt putin mai bine ca nu mi-a confirmat nimeni.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button