Știri ITPCRSS PaginaDeMedia

Apple ar putea face trecerea la hardware AMD in curand

Se pare ca Apple ar putea face in curand trecerea la hardware AMD. Cel putin asta reiese din ultima varianta Beta a macOS 10.15.4, care a ajuns la developeri saptamana aceasta. In codul sursa al acestuia, apar mai multe APU-uri AMD, ceea ce sugereaza ca Apple s-ar desparti de Intel.

Apple si Intel au lucrat impreuna inca din 2005 pentru a inlocui vechile chip-uri PowerPC pe care compania le folosea inca din 1987. Cele doua companii s-au bucurat de un succes enorm impreuna, dar in ultimii ani s-a tot vorbit despre o schimbare. Zvonurile spuneau ca Apple se pregateste sa faca trecerea la procesoare ARM produse in-house. Se pare insa ca acestea vor ramane doar in produsele portabile, in timp ce procesoarele Intel din PC-uri ar fi inlocuite de modele AMD.

Apple ar putea folosi si chip-uri ARM pentru Mac-urile viitoare

Un utilizator a descoperit o multime de referinte care indica trecerea pe procesoare AMD in ultima varianta beta de macOS. Referintele acestea mentioneaza si Navi, alaturi de Picasso, Raven, Renoi si Van Gogh.

Apple foloseste deja placi grafice AMD in cateva produse, inclusiv in nou Mac Pro, deci nu ar trebui sa ne miram foarte mult ca vedem referinte la Navi. Noutatile sunt in schimb, codurile pentru procesoare AMD. Daca aleg sa foloseasca un APU, nu il vor putea combina cu un alt procesor, astfel Intel ar putea fi dati la o parte. Asta inseamna ca in viitor, toate modelele Mac vor fi dotate cu hardware produs de AMD. Eu o vad ca pe o schimbare benefica pentru utilizatori.

De ce ar vrea Apple sa renunte la Intel?

Nu este un secret pentru nimeni ca Apple a intampinat dificultati cu produsele Intel. Sunt scumpe, necesita multa energie si au tendinta sa se incalzeasca. Asta este si unul dintre motivele pentru care Apple forteaza throttling-ul pe procesoarele Intel din notebook-urile sale.

Pe langa asta, AMD a inceput sa castige pe mai multe fronturi batalia cu Intel. Cea mai nou generatie de procesoare Ryzen este deja renumita pentru performanta oferita la un pret foarte competitiv. Tinand cont de asta, multa lume se astepta ca Apple sa prefere AMD in viitor. Ramane insa de vazut ce inseamna asta pentru Mac-urile care folosesc procesoare ARM.

Ce beneficii ar putea aduce AMD produselor Apple?

Trecerea de la Intel la AMD nu va fi deloc usoara pentru Apple. Bine, nu ar fi nici la fel de dificila ca si trecerea de la PowerPC la Intel. Asta se datoreaza faptului ca AMD si Intel folosesc arhitecturi asemanatoare, deci toate softurile vor functiona fara probleme. Asta s-a vazut si in sfera HackintoshDin ce in ce mai multi utilizatori folosesc procesoare AMD pentru a crea workstation-uri pe care instaleaza macOS. Toata treaba necesita doar cateva ajustari, astfel partile software si hardware functioneaza foarte bine impreuna.

De asemenea, includerea procesoarelor AMD in anumite produse nu inseamna ca Apple nu va mai folosi si alte chip-uri. Sunt destul de sigur ca vor continua si dezvoltarea de procesoare ARM personalizate pentru desktop. Singura problema in cazul acestora, este timpul necesar pentru a face trecerea. Astfel, AMD pare solutia numai buna pentru moment.

Desigur, trebuie sa luam in considerare si faptul ca totul ar putea sa fie doar fum si oglinzi. Faptul ca aceste procesoare au fost incluse intr-o varianta beta de macOS, poate insemna doar faptul ca Apple testeaza si alte optiuni. De asemenea, nu exista nicio garantie ca AMD ar putea rezolva problemele pe care Apple le are cu produsele Intel. Este insa o veste buna pentru utilizatorii de Mac-uri. O dovada in plus ca dispozitivele lor favorite nu au fost uitate de producator.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button