
Apple are din nou probleme cu autoritățile din Germane, compania americană fiind acuzată că abuzează de funcțiile iOS create pentru a proteja intimitatea utilizatorilor, folosindu-le ca pe un instrument pentru consolidarea unui monopol în fața companiilor rivale de publicitate, blocând acestora accesul la datele colectate despre utilizatori.
Justificată prin nevoia unei mai bune protejări a utilizatorilor iOS de practicile abuzive ale companiilor de publicitate online, funcția App Tracking Transparency (ATT) ridică obiecții din partea autoritățile germane responsabile cu descurajarea și combaterea practicilor de monopol, acuzând Apple că-și folosește influența pentru a-și asigura un avantaj nedrept în fața jucătorilor din piața de publicitate.
Agenția antitrust din Germania acuză Apple că blochează în mod ilegal competiția din piața de publicitate
Concret, autoritățile germane acuză Apple că restricționează accesul terților dezvoltatori de aplicații la datele colectate în scop publicitar pe dispozitivele cu sistem iOS, compania americană rămânând să folosească aceste informații valoroase în mod exclusiv și în interes propriu, simultan pozând într-un păzitor al intereselor utilizatorilor pe care îi are în pază.
Reamintim că Apple a lansat ATT în anul 2021, ca o funcție axată pe confidențialitate pentru utilizatorii de iOS, prezentând noul mecanism ca pe un filtru eficient împotriva monitorizării abuzive a activității online prin intermediul aplicațiilor instalate pe telefon. La acea vreme, fanii preocupați de protejarea confidențialității în spațiul online au lăudat Apple pentru inițiativă, criticile venite din partea unor companii precum Meta, care folosesc reclamele afișate în aplicații ca sursă principală de venituri, venind doar să întărească convingerea unora cum că Apple face asta „din grijă și recunoștință” pentru cei care le cumpără telefoanele plătind din propriul buzunar.
Astfel, au trecut pe sub radar criticile venite din partea companiilor afectate, acuzând Apple că în timp ce le-a îngreunat colectarea datelor despre utilizatori a continuat să obțină aceste informații pentru folosirea în interes propriu. Autoritatea germană de reglementare antitrust a încadrat această practică drept una de „dublu standard”, declanșând o investigație oficială împotriva Apple.
Dacă producătorul iPhone este găsit vinovat, autoritățile germane ar putea stabili o amendă considerabilă, a cărei sumă va lua în considerare toate veniturile din publicitate obținute de Apple în mod abuziv, din anul 2021 și până în prezent. Mai mult decât atât, amenda ar putea să crească pentru fiecare zi în care compania americană continuă să își desfășoare activitatea fără a îndrepta neregulile constatate.