PCRSS PaginaDeMediaȘtiri ITTECH

Apple anunță un nou Mac Pro

Apple a venit la dispozitivul de seara trecută cu un dispozitiv ce nu a mai fost văzut de ceva vreme în oferta sa, un Mac Pro. Însă nu unul care arată ca un coș de gunoi, ci unul care arată ca o răzătoare imensă.

Noul Mac Pro este construit dintr-o carcasă de oțel, cu roți opționale, în care veți găsi o sursă de 1.4KW, ce alimentează un procesor Xeon cu 28 de nuclee ce poate devora pe cont propriu în jur de 300W. Și la ce este folosit restul puterii? La cele 8 magistrale PCI-Express de expandare, ce permit inserarea în sistem a unei varietăți mari de plăci posibile.

Unele dintre ele sunt plăci video, Apple anunțând cu această ocazie propriul modul de extensie grafică, numit MPX, în care veți putea găsi o placă video precum un Radeon Pro 580X, un Radeon VII Pro, sau chiar două astfel de procesoare grafice lipite pe aceeași placă și conectate prin Infinity Fabric. Acest modul are răcire pasivă, și puteți insera chiar două în sistem, oferind o cantitate absurdă de putere grafică acestui sistem.

Apple a prezentat până și propria placă de accelerare pentru editare video, sub forma unui FPGA ce poate decoda în timp real 3 stream-uri video 8K, sau 12 stream-uri 4K, permițând până și adăugarea de efecte în timpul playback-ului unui proiect. Sistemul mai vine cu o varietate de opțiuni de conectivitate, cum ar fi un jack audio, două porturi Thunderbolt 3 și chiar două porturi LAN de 10Gb/s.

Conectat la acest sistem este și un monitor de 32 de inch, cu o rezoluție de  6016×3384, adică 6K, ce este descris ca stabilind un nou standard, pe care Apple îl numește Extreme Dynamic Range. Astfel, acest monitor numit Pro Display XDR, poate să redea în mod constant un nivel de lumină de 1000 de nits, fiind în stare să atingă un maxim de 1600 nits. Asta înseamnă că este pe cât de HDR a putut fi vreodată HDR, reușind să redea conținut pe 10 biți într-un detaliu foarte bogat. Și pentru că Mac Pro are acele porturi Thunderbolt, se pot conecta trei astfel de monitoare la sistem.

apple pro display xdr

Apple a făcut și un stand rotativ, plus un VESA mount pentru acest monitor, ce pot fi cumpărate separat la prețuri destul de mari. Monitorul în sine, pe cont propriu, costă 5000 de dolari. Varianta ce include un strat de sticlă sculptată pentru a reduce reflectarea luminii costă 6000 de dolari.

Cât despre Mac Pro în sine, varianta cea mai umilă, cu un procesor ce are doar 8 nuclee și un Radeon RX 580X, costă 6000 de dolari și va fi disponibil la toamnă. O mare parte din industria dezvoltării de conținut, de la Adobe la Unity și de la Epic la Maxon, și-a anunțat deja suportul pentru acest nou sistem.

[Apple]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button