PCTelefoane

Apple anunță MacOS High Sierra și iOS 11

Sistemele de operare ale dispozitivelor Apple au căpătat variante noi, seara trecută compania prezentând pe larg atât iOS 11 pentru iPhone și iPad, precum și MacOS High Sierra pentru desktop.

Varianta cea nouă a sistemului de operare mobil aduce funcții noi, menite să facă experiența de-a folosi un iPad cu ecran mare să semene mai mult cu cea a unui desktop. Spre exemplu, noul iOS 11 include acum o bară similară cu cea de aplicații găsită în mod normal pe MacOS, și include funcții care să permită utilizarea mai bună a mai multor aplicații simultan pe același ecran, fără nevoia de-a închide vreuna dintre ele. Există chiar interacțiune între aplicații, conținut dintr-o fereastră putând să fie mutat în cealaltă aplicație, precum text, link-uri, imagini și multe altele.

Cei care nu au un iPad cu ecran mare se pot bucura și de numeroase alte îmbunătățiri, ca un panou de comandă complet nou în care vor găsi setările de bază și cele accesate frecvent, alături de player-ul audio. Un manager de fișiere nou mai este integrat în iOS 11, iar imaginile folosesc de acum înainte un alt format, High Efficiency Image File Format, ce va scădea spațiul pe care îl ocupă, probabil fără a degrada mult calitatea. Multe aplicații standard au căpătat și ele upgrade-uri, precum Siri și hărți, iar componenta de mesagerie s-a mutat în „nori”, fiind sincronizate pe toate dispozitivele Apple pe care le dețineți. Nici camera nu este ignorată, dezvoltatorii având acum acces al date de profunzime, ceea ce va permite realizarea de aplicații de AR ce vor funcționa ca standard pe iPhone și iPad.

iOS 11 va fi disponibil din toamnă, iar o fază beta poate fi testată spre sfârșitul acestei luni.

De partea cealaltă a baricadei, High Sierra este gândit să fie ceva mai rapid și mai versatil ca predecesorii săi. Noul sistem de operare pentru desktop-urile Apple include un nou API grafic, sub forma lui Metal 2, ce ar trebui să fie mai rapid și mai eficient decât predecesorul său, aducând până și suport oficial pentru VR.

Tradiționalul sistem de management al fișierelor pe bază de ierarhie este înlocuit cu unul nou, făcut de Apple, ce ar trebui să fie mai stabil și mai sigur. Pe partea de aplicații, Safari va fi cu 80% mai rapid în ceea ce privește JavaScript decât Chrome, iar de acum înainte va fi capabil să identifice mai bine lucruri ca reclame iritante care urmăresc utilizatorul și clipurile video care pornesc automat, blocându-le înainte de-a deveni o problemă. Aplicația de fotografii integrată capătă și ea un upgrade însemnat, transformându-se într-o unealtă de editare mult mai competentă. Iar Final Cut poate acum să editeze video pe 360 de grade, pentru aplicații de VR.

MacOS High Sierra va fi disponibil tot din această toamnă și va fi compatibil cu PC-urile Apple făcute de la sfârșitul lui 2009, din imaginea de mai sus.

[The Verge, The Verge]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button