
Seara trecută, la evenimentul Worldwide Developers Conference, Apple a dezvăluit o sumedenie de lucruri noi pe partea de software a ecosistemului său.
Compania a prezentat lumii noua variantă a sistemului de operare MacOS, în varianta 10.14 și cu numele de cod Mojave. Cea mai notabilă schimbare adusă de noua variantă a sistemului de operare este adiția unui Dark Mode. Veți putea în sfârșit să eliminați tot acel alb supărător la ochi, în special seara, toate ferestrele având acum o culoare gri închisă ce este aplicată tuturor programelor care rulează în MacOS. Alături de Dark Mode vine și o funcție care poate schimba tapetul de pe desktop în funcție de timpul zilei.
Veți mai avea posibilitatea de-a organiza iconițele de pe desktop în grupuri, bazate pe mai multe criterii, pentru a permite ordonarea mai eficientă a „mesei de lucru”. Funcția de găsire va fi îmbunătățită, fiind afișate scurtături pentru acțiuni posibile cu fișierele afișate. Coeziunea ecosistemului Apple este întărită cu o funcție nouă, numită Continuity Camera, ce permite interconectarea automată a camerei de pe un iPhone cu aplicațiile ce funcționează pe MacOS.
Securitatea sistemului de operare este îmbunătățită, fiind promisă blocarea automată a funcțiilor de urmărire de pe site-uri prin Safari, și oferirea protecției la nivel de API a componentelor de sistem. Această componentă era deja prezentă în variantele anterioare ale MacOS, dar acum a fost extinsă lista de locuri pe unde aplicațiile nu își pot băga nasul fără acordul utilizatorului.
MacOS a mai primit câteva îmbunătățiri la partea grafică, prin suport pentru plăci video multiple, conectate folosind API-ul Metal. Alături de asta a venit și vestea că OpenGL este oarecum pe ultimul drum. Nu este scos din MacOS, dar este într-un fel scos la pensie, pus pe tușă, lăsat în plan secundar. În cazul în care va fi scos, atunci dezvoltarea de jocuri de pe MacOS va avea ceva probleme. Cel puțin până când toată lumea va adopta Vulkan. Nu că Metal ar fi rău, dar funcționează doar pe un sistem de operare, unul cu atât de puțină importanță pentru piața de jocuri, încât lumea nu prea consideră că ar avea rost să mai lucreze la portări dacă nu pot fi făcute printr-un API ce poate fi utilizat și pe alte sisteme de operare.
Iar în final, a venit și vestea că Apple intenționează să aducă aplicații de iOS pe MacOS, dar cele două sisteme de operare vor rămâne separate.