Știri ITRSS PaginaDeMediaTECH

Apple a publicat pe GitHub codul sursa pentru HomeKit

Apple va face publice unele dintre uneltele sale smart home cu scopul de a grabi dezvoltarea noului standard pentru locuinte inteligente. O parte din kit-ul de dezvoltare pentru Apple HomeKit (ADK) va fi disponibil gratuit pentru orice dezvoltator, indiferent daca acesta are sau nu un parteneriat cu Apple.

Miscarea vine in urma anuntului care spunea ca Apple, Google si Amazon si-au unit fortele pentru a oferi un nou standard open-source pentru locuintele inteligente ale viitorului. Proiectul Connected Home over IP va incorpora elemente deja existente ale celor trei companii, indiferent ca vorbim de Amazon Alexa, Google Weave sau Apple HomeKit, ceea ce le va permite dispozitivelor smart home sa lucreze impreuna mult mai eficient. Decizia celor de la Apple de a oferi codul sursa pentru HomeKit pare un prim-pas sensibil spre integrarea tehnologiei oferita de compania americana in noul standard.

In continuare, va trebui sa faci parte din programul Apple MFi pentru a-ti vinde produsele

De mentionat insa ca acest pas nu inseamna ca HomeKit va deveni complet open-source si nici nu inseamna ca oricine va putea sa creeze accesorii compatibile cu Apple si sa le lanseze pe piata. Fabricatorii vor trebui in continuare sa se inscrie in programul Apple HomeKit MFi pentru a capata acces la versiunea comerciala de Accessory Protocol Specification care le permite sa isi vanda produsele. Insa, prin oferirea gratuita a unor elemente din HomeKit, Apple le usureaza treaba producatorilor in ceea ce priveste dezvoltarea de prototipuri inainte de a deveni un partener MFi.

Nu este pentru prima oara cand Apple a incercat sa faca dezvoltarea pentru HomeKit mai facila. In 2017, compania anunta planurile sale de a permite oricui sa dezvolte un dispozitiv compatibil HomeKit si a mai slabit putin cererile legate de securitate (a eliminat nevoia de a folosi un chip dedicat, in favoarea unei componente software). Insa Apple a facut doar HomeKit Accessory Protocol disponibil, ceea ce este doar o parte a kit-ului complet de dezvoltare. Acest ultim anunt confirma faptul ca acum, exista un ADK open-source disponbil pentru oricine.

Pe langa faptul ca ajuta dezvoltarea unui nou standard, publicarea unor portiuni ale ADK-ului ar putea ajuta si mai mult la adoptarea HomeKit, care pentru multi utilizatori este inca un termen necunoscut, mai ales comparat cu initiativele Amazon si Google. Aceasta miscare inseamna ca orice companie se poate juca cu softul inainte de a alege daca sa-l sprijine sau nu. Daca ti se pare interesant, sau esti doar un om pasionat care vrea sa se joace cu ceva nou, poti accesa noul HomeKit ADK direct de pe pagina sa de GitHub.

The Verge

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button