Nu mai e nici o surpriză că chipset-urile de pe iPhone sunt cele mai puternice de pe piață. Apple a reușit să facă în ultimii ani orice Snapdragon sau Mediatek să transpire doar atunci când aude „Apple Silicon” și se pare că lucrurile vor continua așa, cel puțin dacă ne luăm după ezitarea celorlalți producători de a trece pe cel mai nou proces de fabricație disponibil, cel de 3 nanometri.
Conform publicației DigiTimes, Qualcomm și Mediatek sunt în dubii dacă să adopte și ei procesul nou de fabricație. Principalul motiv este costul extrem de ridicat de peste 20.000 de dolari per wafer. Cele două companii nu par să fie sigure dacă investiția merită creșterea în performanță. Ceea ce este cumva de înțeles, pentru că au tot pierdut pe acest front în fața Apple în ultimii ani.
Și că tot am zis de leu, gigantul din Cupertino este așteptat să debuteze primele SoC-uri (System on a Chip) „Apple Silicon” pe 3nm de-odată cu lansarea iPhone 15. Noile chipset-uri vor fi fabricate pe procesul de 3nm al TSMC, liderul mondial când vine vorba de semiconductoare. Dar ce avantaje are trecerea la un proces de fabricație mai nou?
Ei bine, în primul rând vorbim despre performanță crescută. Practic, cu cât tranzistorii unui chip sunt mai mici, cu atât mai mulți pot fi așezați în același spațiu, deci avem mai multă putere de calcul. Sigur, acel „3nm” spre exemplu nu reprezintă dimensiunea unui tranzistor (reprezenta în trecut, acum mulți ani), ci este folosit doar ca un termen de marketing, dar ne ajută să ne facem o idee de cât de mare este saltul în performanță (ex. 14nm-7nm).
În final, se poate ca cei de la Qualcomm și Mediatek să fie obligați să adopte noul proces de fabricație în așa fel încât avantajul deja mare și solid al Apple când vine vorba de performanță să nu devină și mai mare. Și ăsta e exemplul perfect de „competiția face bine consumatorilor”. Apple vrea să își mențină poziția de lider în acest segment și trage tare ca asta să rămână așa, iar ceilalți producători sunt obligați să țină pasul.
Oricum vor decurge lucrurile, mai avem de așteptat până când vom vedea dacă Qualcomm va trece la 3nm. Snapdragon 8 Gen 2 este cel mai recent chipset de vârf al lor și a fost lansat acum nici două luni cu un proces de fabricație pe 4nm, la fel și Mediatek cu al lor Dimensity 9200. Asta înseamnă că cel mai devreme vom vedea dacă aceste două companii vor alege să investească sau să mai aștepte puțin va fi la finalul anului 2023.