MORE

Aplicatiile de Android trimit prea multe date pe furis

Daca tot aveti cumva suspiciunea ca aplicatiile de pe telefonul vostru fac lucruri traznite cand nu va uitati, nu inseamna ca sunteti paranoic. Cativa cercetatori de la MIT au incercat recent sa determine exact cat din datele pe care le tot transmit  si primesc aplicatiile de Android sunt cu adevarat necesare pentru functionarea lor. Raspunsul a fost destul de previzibil.

Cercetatorii au luat la puricat in jur de 500 din cele mai populare aplicatii din magazinul oficial Android si au ajuns la concluzia ca o parte dintre ele trimiteau mai multe date decat erau necesare iar 50% tot faceau trafic cu informatii care nu erau de natura tehnica sau analitica.

47 din top 100 cele mai utilizate aplicatii de Android au fost modificate pentru a nu mai trimite date, rezultatul fiind ca 30 dintre ele functionau la fel, fara niciun impediment, iar restul aveau cateva mici neajunsuri, cum ar fi reclame care nu mai erau afisate.

Comportamentul aplicatiilor nu era tocmai suspect de fiecare data, datele pe care le trimiteau fiind de obicei telemetria clasica menita sa verifice functionarea programului si clasica forare dupa date de parca viata ta personala ar fi un depozit de petrol. Ambele sunt consecinte pe care le accepti atunci cand instalezi o aplicatie gratuita.

Altele insa faceau lucruri mai bizare. Spre exemplu, o aplicatie dezvoltata de cel mai mare lant de magazine din SUA, Walmart, avea tendinta sa comunice cu eBay de fiecare data cand era scanat un cod de bare pentru un produs al magazinului.

Morala povestii: Ce bine ar fi daca Android ar avea un fel de program ca cele cateva zeci care exista pe un sistem de operare adevarat, care sa permita monitorizarea atenta a traficului si blocarea sa. Poate nu tocmai pentru ca ar fi un pericol de securitate, dar acei kilobiti trimisi, zi de zi, iti cam papa din limita de date lunara. De asemenea, ar fi frumos daca te-ai simti de parca esti proprietarul telefonului tau, nu un locatar de la parterul unui bloc foarte aglomerat.

[Engadget]

Tags

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Related Articles

Back to top button
Close