PC

Aplicatii preinstalate de Lenovo, un potential risc de securitate… din nou!

Compania Lenovo are o istorie nu tocmai plăcută când vine vorba de aplicațiile pe care le preinstalează pe numeroasele sale sisteme. După incidentul cu Superfish, o aplicație ce intercepta comunicațiile sistemului cu scopul de-a afișa reclame de pe internet, dar care reprezenta si o problemă serioasa de securitate, Lenovo a găsit altceva care să agite utilizatorii.

În luna mai, compania a luat decizia bună de a înceta împachetarea aplicațiilor Lenovo Service Engine și OneKey Optimiser în sistemele pe care le vinde, deoarece reprezentau potențiale riscuri de securitate. Ce compania nu a spus a fost că Lenovo Service Engine este instalat la nivel de firmware în sisteme fabricate între octombrie 2014 și mai 2015. Asta înseamnă că deși veți încerca să dezinstalați acest program, unul al cărui scop este să instaleze alte programe si să trimite date către Lenovo, (și să ocupe resurse degeaba-completam noi), precum terminatorul, se va întoarce.

Practic nu poate fi șters permanent, fiind reinstalat în mod constant din firmware pe sistemele desktop. Pe sisteme laptop, mai instalează și OneKey Optimiser, ce la rândul său umblă prin sistem, făcând de capul său tot soiul de lucruri fără voia sau acordul utilizatorului.

Lenovo oferă acum instrucțiuni pentru îndepărtarea aplicației. A doua oară anul acesta când au trebuit să publice astfel de instrucțiuni.

Articole asemanatoare

Back to top button