AutoMORERSS PaginaDeMediaȘtiri IT

Aplicație Bosch: cheile unui autovehicul sunt de domeniul trecutului

Stuttgart, Germania – Cheia viitorului este digitală și oferă mai multe funcții decât predecesoarele sale analogice: este imposibil de pierdut sau furat, nu trebuie niciodată să o căutați.

Aceasta datorită faptului că este păstrată în siguranță și este personalizată pentru fiecare utilizator, în cadrul unei aplicații pentru smartphone. „Cu aplicația noastră Perfectly Keyless, cheile autovehiculului sunt de domeniul trecutului. Bosch aduce cheia autovehiculului în spațiul digital, făcând-o disponibilă oriunde, oricând”, afirmă Harald Kröger, președintele diviziei Bosch Automotive Electronics. Cu ajutorul aplicației Perfectly Keyless, smartphone-ul înlocuiește cheia obișnuită a autovehiculului. Acest concept poate oferi proprietarilor de autovehicule private un grad sporit de confort, însă adevăratele avantaje se observă în cazul flotelor auto cu mai mulți șoferi. Cheile nu mai trebuie predate: administratorii de flote și furnizorii de servicii logistice utilizează aplicația pentru a oferi șoferilor acces la autovehicule. „Cheia auto digitală Bosch oferă flotelor auto un impuls către o conectivitate mai bună”, afirmă Kröger. Compania consideră că există o piață uriașă pentru această soluție, care va fi prezentată în premieră mondială în cadrul Expoziției de Autovehicule Comerciale IAA de la Hanovra: printre potențialii clienți se numără aproximativ 15.000 de furnizori de servicii de logistică, doar în Germania. Majoritatea furnizorilor au o flotă de cel puțin 12 autovehicule și șoferi.

bosch

O călătorie fără cheie

Sute de rânduri de chei atârnate pe panouri mari – furnizorii de servicii logistice încă mai folosesc această metodă pentru a organiza cheile pentru autovehiculele din flotă. O cheie pierdută duce la o operațiune de căutare de amploare. Însă fiecare minut contează, mai ales în cazul autovehiculelor comerciale. În fond, dacă un camion nu se deplasează, nu produce profit. La baza noului sistem stă o aplicație instalată de dispeceri și de șoferii de camion pe propriile telefoane mobile. Astfel, accesul la autovehicul este permis cu doar câteva click-uri. În viitor, soluția Bosch va permite furnizorilor de servicii logistice şi integrarea completă a gestionării cheilor digitale în sistemele de dispecerat şi de planificare. De îndată ce dispeceratul a alocat șoferi și camioane pentru un traseu, sistemul generează automat cheile digitale pentru autovehicule și le transmite către smartphone-urile șoferilor. Dacă planificarea traseului se modifică, software-ul ajustează în mod corespunzător cheile. „Datorită sistemului Bosch de gestionare completă a cheilor digitale, furnizorii de servicii logistice se bucură de securitate și flexibilitate în ceea ce privește planificarea. Este singurul mod în care logistica viitorului va putea funcționa eficient”, afirmă Kröger.

Gestionarea sigură a cheilor cu ajutorul aplicației și cloud-ului

Sistemul Bosch de gestionare a cheilor digitale conectează camioanele și aplicația de pe smartphone prin intermediul tehnologiei cloud. Dispecerii sau administratorii de flote folosesc aplicația pentru a aloca un camion unui șofer pentru un anumit traseu. Aplicația Perfectly Keyless generează o cheie digitală personală, sigură și o transmite prin cloud către camion și smartphone-ul șoferului. Atunci când șoferul se apropie de camionul alocat, senzorii instalați în camion detectează smartphone-ul printr-o conexiune wireless. Ușile camionului se vor deschide doar în cazul în care cheia de pe telefon „se potrivește” cu lacătul digital al autovehiculului. Acești senzori pot detecta și prezenţa șoferului pe scaunul său, iar motorul pornește de îndată ce șoferul apasă pe butonul start-stop. Atunci când șoferul iese din autovehicul la sfârșitul călătoriei, sistemul detectează acest lucru și blochează automat ușile.

Bateria complet descărcată? Nicio problemă!

Ce se întâmplă dacă bateria smartphone-ului se descarcă complet sau dacă pierdeți telefonul? Pe viitor, cheia autovehiculului de pe smartphone va funcționa și dacă bateria telefonului este complet descărcată. În acest caz, telefonul și camionul vor comunica folosind comunicarea în câmp apropiat (NFC), un protocol wireless de partajare a datelor pe distanțe mici. Bosch plănuiește să folosească protocolul drept opțiunea de rezervă a acestei soluții. În cazul în care smartphone-ul cu aplicația este pierdut sau furat, cheia digitală poate fi dezactivată online cu ușurință, blocând accesul la autovehicul. Autovehiculul nu poate fi deschis și pornit decât atunci când administratorul de flotă utilizează aplicația pentru a aloca un nou șofer sau un nou telefon cu acces la camion.

BOSCH ÎN CADRUL EXPOZIȚIEI DE AUTOVEHICULE COMERCIALE IAA 2018

  • Miercuri, 26 septembrie, 10:00 – 11:00:
    Prezentare „Îmbunătățirea conducerii automate (și a inteligenței artificiale)” cu Johannes-Jörg Rüger, directorul departamentului Autovehicule comerciale și offroad

  • Joi, 27 septembrie, 11:15 – 12:15: Sesiune de discuţie „Aftermarket – mai mult decât reparații și întreținere”

  • Joi, 27 septembrie, 14:30 – 15:30: Prezentare și discuție „Maeștrii digitalizării: digitalizarea afacerilor și a ecosistemelor de mobilitate” cu Dr. Rainer Kallenbach, președintele diviziei Soluții de mobilitate conectată

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button