
Trecută prin numeroase actualizări pentru acomodarea noilor mecanisme anti-Adblock, dar și echipată cu un nou codec menit să îmbunătățească eficiența compresiei video, aplicația YouTube nu mai funcționează chiar atât de bine pe telefoane Galaxy de generație mai veche.
Problemele care se manifestă prin sacadări în timpul redării video și consumarea rapidă a bateriei ar putea apărea și pe dispozitive cu Android semnate de alți producători. Însă telefoanele și tabletele Galaxy din gama accesibilă de la Samsung sunt îndeosebi afectate.
Totul pornește de la o schimbare recent anunțată de șeful echipei Android Video and Image Codecs, Arif Dikici de la Google, cum că Android va folosi de acum decodorul AV1, cunoscut sub numele de „libdav1d”, pentru redare YouTube. Acest codec de înaltă eficiență a fost creat de echipa din spatele popularului player VLC. Toate dispozitivele care rulează Android 12 sau mai nou primesc suport software pentru acest codec prin actualizarea componentei Google Play System la versiunea distribuită începând cu luna martie 2024.
Problema e că deși noul codec permite creșterea clarității YouTube, simultan reducând lățimea de bandă necesară prin conexiunea la internet, nu fiecare telefon are suport hardware nativ pentru codecul AV1. Majoritatea telefoanelor mid-range și high-end care nu acceptă decodarea hardware AV1 folosesc decodorul software, care așa cum spune și numele se bazează pe CPU pentru decodarea imaginii. Primul efect negativ ar fi consumul de baterie mărit, însă dacă procesorul de sistem nu este suficient de puternic atunci redarea cursivă a imaginii devine imposibilă la rezoluții mai mari. Altfel spus, posesorii de dispozitive cu Android care până acum puteau reda fără probleme clipuri YouTube până la rezoluție 4K vor descoperii că nu mai pot face asta. În mod ideal, aplicația YouTube va comuta automat la o rezoluție inferioară care să permită redarea cursivă. Dar în practică anumite dispozitive cu resurse limitate de procesor întâmpină probleme de performanță la orice rezoluție, utilizatorii acestora confundând în mod eronat simptomele de sacadare a imaginii cu probleme legate de conexiunea la internet.
În mod implicit, aplicațiile folosesc decodorul AV1 existent numit „libgav1” în loc de decodorul mai nou „dav1d”. Pentru a utiliza decodorul mai nou, aplicațiile trebuie să îl solicite în mod special. Asta ar trebui să facă și aplicația YouTube imediat după actualizarea componentei Google Play System. Doar că pe anumite dispozitive nu se întâmplă asta, redarea AV1 funcționând tot cu decodorul anterior mai puțin eficient.
O posibilă explicație ar putea fi că dispozitivele respective nu au fost actualizate corespunzător cu ultima versiune Google Play System, utilizatorii care se confruntă cu încetiniri de performanță în aplicația YouTube fiind încurajați să verifice disponibilitatea actualizărilor în aplicația Google Play.