ȘtiriTech&IT

Aplicația Thenti, dezvoltată de elvețieni, o amenințare pentru falsificatori

Verificarea se va extinde și la obiectele tridimensionale, cum ar fi ceasurile de lux

Cercetătorii de la ETH Zurich au lansat o aplicație revoluționară pentru smartphone-uri, numită Thenti, destinată verificării autenticității documentelor și obiectelor. Compania cu același nume ca și aplicația, derivată din activitatea de cercetare a universității, propune o soluție digitală împotriva falsificărilor, testată într-un proiect pilot în colaborare cu primăria Zurich.

Cum verifică Thenti documentele

Aplicația Thenti permite autentificarea documentelor fizice, evidențiind orice abatere de la original direct pe ecranul telefonului. Inițiativa pilot a fost demarată alături de orașul Zurich, unde extrasele din registrul de executare silită pot fi acum verificate pentru autenticitate.

Verificarea se extinde și la obiectele tridimensionale, cum ar fi ceasurile de lux, pe care aplicația va putea să le autentifice în curând. Thenti vine ca răspuns la provocările tot mai mari generate de falsificarea ceasurilor scumpe, extrase bancare, diplome și documente oficiale.

Cercetătorii din Grupul de Securitate Informatică sub conducerea lui David Basin au dezvoltat Thenti ca o metodă de a stopa falsificatorii. Documentele nou emise de autoritățile locale includ și un cod QR, sunt salvate într-o formă criptată pe un server și solicitantul documentului primește o copie tipărită. Verificarea se face prin scanarea codului QR și filmarea documentului până când aplicația confirmă autenticitatea. Aplicația compară imaginile filmate cu originalul și semnalează orice diferențe în timp real, fără a stoca documentul filmat pe telefon.

Orașul Zurich a recunoscut utilitatea tehnologiei, în special pentru a proteja extrasele din registrul de executare silită, un document frecvent necesar pentru închirierea unui apartament sau leasingul unei mașini în Elveția. Falsificarea acestor documente este o problemă obișnuită, generând costuri semnificative pentru autorități și instanțe.

Dacă proiectul pilot se dovedește a fi un succes, orașul Zurich ar putea extinde utilizarea acestei tehnologii și în alte domenii. Implementarea aplicației a început din martie 2024, iar birourile de executare silită din întreaga Elveție sunt așteptate să adopte noua tehnologie.

Modelul de afaceri al Thenti prevede utilizarea gratuită a aplicației pentru un număr limitat de verificări, după care va fi necesar un abonament. Această abordare deschide calea pentru alte potențiale funcții, inclusiv autentificarea obiectelor tridimensionale, o capacitate care ar putea transforma piața produselor de lux prin oferirea unui sistem de verificare fiabil împotriva falsurilor.

Aplicația pentru Android poate fi găsită aici, iar cea pentru iOS aici. Dar momentan nu cred că poate fi utilă cetățenilor români, cu excepția celor care locuiesc la Zurich.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button