ȘtiriTech&IT

Aplicația Google Files primește opțiunea Smart Search, permițând căutarea în documente și imagini

Profitând de tehnologii AI deja suportate pe multe smartphone-uri de generație recentă, Google introduce pentru aplicația Google Files o funcție numită Smart Search, care odată bifată lărgește căutările după fișiere incluzând și conținutul acestora.

Concret, vei putea folosi co-procesorul AI (NPU) instalat pe telefonul tău pentru a scana prin imagini și documente după repere care se potrivesc cuvintelor cheie pe care le-ai tastat pentru căutările inițiate din aplicația Google Files. Totul folosind capabilitățile de procesare disponibile local, fără a schimba date prin conexiunea la internet sau dezvălui conținutul acestora către Google. Desigur, vor exista și opțiuni de căutare suplimentare, cum ar fi identificarea unei locații reale dintr-o poză oarecare stocată în memoria telefonului, pentru care ar putea fi nevoie să acorzi permisiunea pentru consultarea serverelor Google. Dar pentru lucruri ceva mai banale, cum ar fi identificarea unui obiect generic dintr-o imagine, nu vei avea nevoie de conexiunea la internet.

Spre exemplu, dacă inițiezi o căutare după ”copil cu minge” aplicația Google Files ți-ar putea lista exact pozele care întrunesc aceste criterii, fără ca numele fișierului să conteze. În schimb, pentru o căutare după o locație anume, de genul ”poze din Las Vegas”, consultarea cu serverele Google ar putea fi necesară pentru identificarea clădirilor și a reperilor din locația respectivă. Totuși, Google dă asigurări că utilizarea funcției Smart Search nu implică riscurile asupra confidențialității datelor asociate de obicei cu stocarea fișierelor pe servere cloud.

  • google files smart search

Cât despre documentele accesibile pentru scanarea textului, Google spune că poate extrage repere din majoritatea formatelor de fișiere, de la documente PDF, DOC și TXT, până la poze care doar surprind elemente text. Sunt incluse până și colecțiile de melodii și clipuri video, aplicația scanând descrierile și subtitrările acestora.

Totuși, în formula actuală, căutările Smart Search au și un dezavantaj major. Deoarece este necesară scanarea integrală a fișierelor, dublată cu procesare on-device, orice căutare inițiată cu această opțiune va fi procesată în fundal, putând dura de la câteva minute la câteva zile pentru obținerea listei complete cu rezultate, în funcție de numărul de fișiere scanate și puterea de procesare a dispozitivului.

În mod convenabil, la bifarea setării Smart Search (bifată automat doar pe telefoanele Pixel) vei fi informat că aplicația va scana în fundal fișierele existente în anticiparea căutărilor viitoare. Procesul care poate dura chiar și câteva zile nu ar trebui să-ți consume foarte mult din baterie, desfășurându-se mai ales în timp ce telefonul se află la încărcat. Însă odată ce este finalizat căutările Smart Search ar trebui să funcționeze aproximativ instant, majoritatea informațiilor provenind dintr-o bază de date stocată în memoria telefonului, numai documentele și pozele nou adăugate fiind procesate în timp real.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button