MORE

Ape tulburi in Mama Rusie: Yandex vs Google pe terminalele mobile

Yandex este unul dintre cele mai populare motoare de cautare din Rusia, iar in momentul in care acestia i-au acuzat pe Google ca incalca legea antitrust si ca strang cu usa producatorii de terminale, o serie de investigatii au fost demarate.

O comisie rusa antitrust se pare ca investigheaza cu atentie acuzatiile aduse companiei Google, acestia parand sa ceara fabricantilor de terminale mobile sa pre-incarce anumite aplicatii inainte de livrare. Daca asta se dovedeste adevarat, Google se vor scalda in ape tulburi in Rusia, intrand in conflict cu legea, si ar putea urma o serie de amenzi usturatoare. Ba mai mult, ar putea sa schimbe la nivel global modul in care functioneaza licentierea terminalelor Android.

In principiu, anul trecut, trei producatori de terminale mobile, Explay, Fly si Prestigio pre-instalau Yandex, motorul de care aminteam mai sus. Miscarea este destul de „sanatoasa” pentru acestia, care au doar de castigat din punct de vedere financiar, banii venind din Mama Rusia si intorcandu-se tot in tara. Ei bine, nu a fost totul chiar atat de bine planificat, avand in vedere ca Yandex a scapat o cheie franceza in mecanismul fin ce sustinea relatia dintre cele doua parti. Cheia franceza este o metafora pentru faptul ca toti cei trei frabricanti au refuzat la unison sa mai pre-instaleze Yandex pe terminalele Android, Yandex la randul lor dand vina pe Google. In principiu, daca vrei servicii Google, trebuie sa respecti regulile impuse de acestia.

Este un caz in care ambele companii sunt indreptatite. Google doreste sa isi separe ecosistemul de restul de aplicatii, iar Yandex doreste sa se impuna pe piata locala fara sa fie limitat de catre gigantul multinational. Un lucru este cert, acest caz va stabili un precedent si va fi o situatie interesanta de urmarit peste cateva luni, cand cel mai probabil acest caz se va solutiona in urma unui proces cu surle si trambite.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button