TECHPC

AOC și EVNIA s-au pus pe treabă și au prezentat unele dintre cele mai interesante monitoare de gaming ale verii

Industria tech intră în pauză pe timp de vară, iar lunile iunie și iulie sunt recunoscute drept o perioada mai leneșă. Dar nu și vara asta, pentru că AOC și EVNIA ne pregătesc o serie de lansări cu adevărat interesante. Am avut ocazia să le văd pe viu în cadrul unui eveniment de presă și m-am putut juca pe ele preț de vreo câteva ore. Și tocmai de asta, pot spune că sunt încântat de cel puțin două dintre monitoarele de gaming pe care le-am încercat.

Unii dintre voi probabil că recunoașteți numele de AOC, însă EVNIA este o noutate chiar și pentru mine. Iar înainte de a vorbi despre monitoarele pe care le-am testat, cred că ar trebui să clarific treaba asta cu denumirile. Deci, AOC și Philips (pe ăștia îi știți), sunt acum parte ai aceluiași conglomerat. Ce înseamnă asta? Că cele două încearcă să-și formeze identități de brand separate, cu produse care acoperă clienți diferiți, cu nevoi diverse.

Monitoare de gaming AOC AGON by AOC, EVNIA

AOC Gaming, AGON și EVNIA – Care sunt diferențele?

AOC este brand-ul de gaming „tradițional” cu monitoare 16:9 cu ecrane plate, rate de refresh mari și cam tot ce te-ai aștepta să primești de la un monitor pentru pasionații de jocuri. Iar sub acest brand, avem seria de produse AGON, care tocmai s-a mărit cu adiția lui AGON Pro (AG276QZD), un monitor de 27 de inch, rezoluție 1440p și rată de refresh de 240Hz. Singura chestie care-l face mai Pro așa, este tipul panoului: OLED. Iar chestia care pentru mine îl face și mai special este timpul de răspuns (0.03ms), care acum nu se mai măsoară în milisecunde, ci în nanosecunde.

Presupun că mulți vă așteptați ca prețul pentru o astfel de nebunie de monitor să fie de ordinul miilor de euro. Din fericire, evoluția tehnologică și adopția la scară mai mare a acestui tip de panou a dus la o scădere a prețurilor, iar AOC AGON Pro OLED va fi disponibil la prețul de 999€ începând cu luna iunie 2023.

Tot de la AGON vine și modelul AG405UXC. Acesta se abate puțin de la tradițiile familiei și oferă un format ultrawide cu o diagonală de 40″ și rezoluție 3440×1440 la 144Hz. Vine cu un panou IPS, acoperire de 93.4% a spectrului de culoare DCI-P3, un hub USB 3.2 cu patru sloturi și boxe (2x 5W) integrate. Oferă și conectivitate USB Type-C care poate împinge până la 90W pentru a alimenta un laptop și suportă tehnologia KVM prin intermediul căreia poți folosi același set de tastatură și mouse la două sisteme diferite, conectate la același monitor.

După care avem AOC Gaming cu produse ceva mai accesibile și aproape la fel de bine dotate decât cele din seria flagship. Iar în cadrul prezentării la care am luat parte, am făcut cunoștință cu AOC Gaming Q24G2A/BK. Ce face acest monitor special față de alte modele este densitatea pixelilor. Nu știu câți gameri țin cont de acest aspect, dar dacă în lumea telefoanelor inteligente contează, presupun că și monitoarele se pot diferenția prin valoarea PPI. Iar cu un panou IPS de 24″ și rezoluție 2560 x 1440, noul monitor de la AOC Gaming are 123 PPI.

Dar să nu credeți că asta este singură chestie care îl face special. În realitate este un monitor de gaming foarte capabil, cu rată de reîmprospătare a ecranului de 165Hz, compatibil cu tehnologia NVIDIA G-Sync și cu suport pentru FreeSync de la AMD. Stand-ul ergonomic permite ajustarea pe mai multe axe, are timp de răspuns de 1ms și diagonala mică îl face extrem de ușor de urmărit în jocuri eSports.

Monitoare de gaming AOC AGON by AOC, EVNIA

Ultimul, dar nu cel din urmă brand este EVNIA, sau cum se vor chema monitoarele Philips de aici înainte. Tot de gaming, dar cu specificații și prețuri extrem de atrăgătoare, două noi monitoare s-au alăturat familiei. Ambele sunt rapide și seamănă între ele. Diagonala de 24″ este unul dintre numitorii comuni, la fel ca și rezoluția FullHD și construcția care este practic identică.

Panourile sunt cele care diferă – primul este un IPS la 280Hz cu suport pentru conținut HDR10 și un contrast de 1000:1. Al doilea monitor vine cu un panou VA, de această dată la „numai” 240Hz. Pe lângă asta nu are nici vreo formă de HDR, însă contrastul este mai bun: 3000:1. Dar astea sunt doar așa, niște modele mai pentru toată lumea, bijuteria de pe coroana brandului fiind în continuare 42M2N8900.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button