PC

Anul acesta există șanse ca, în sfârșit, să se ieftinească RAM-ul!

S-ar putea să fi observat că, în multe cazuri, costul RAM s-a dublat în ultimul an și jumătate. Acesta este un lucru nefericit pentru consumatori, deși o scădere recentă a prețului la cipurile de memorie ne dă speranțe că kiturile de RAM vor scădea în sfârșit la preț în 2018.

Reuters a observat faptul că prețurile la dispozitivele de memorie de ultimă generație au scăzut cu 5% în al patrulea trimestru din 2017. Mai mult, unii analiști se așteaptă ca rata de creștere a vânzărilor să scadă cu mai mult de jumătate din acest an la 30%.

Samsung este în fruntea situației de pe piață, în special după estimările sale de profit dezamăgitoare. Ca atare, acțiunile companiei au scăzut cu 7,5% săptămâna trecută, în timp ce acțiunile rivalului său SK Hynix au scăzut cu 6,2%.

Dincolo de aspectul economic, situația înseamnă că în acest an consumatorii ar putea beneficia de produse cu prețuri mai scăzute.

Analistul Lee Jae-yun de la firma Yuanta Securities Korea a declarat pentru Reuters:

Cipurile de memorie vor înregistra probabil o scădere treptată a prețurilor în 2018, dacă cererea rămâne puternică.

Acestea fiind spuse, analiștii nu se așteaptă ca piața de memorie să se prăbușească. De asemenea, rămâne de văzut ce fel de scăderi de preț ar putea fi stocate pentru consumatori. Conform analizei efectuate de BNP Paribas, costul mediu pentru DRAM a crescut cu 38% în ultimul trimestru comparativ cu cel de-al doilea trimestru al anului 2016.

Alte cercetări au arătat o creștere și mai mare a prețurilor. De exemplu, un set de memorie Corsair Vengeance LPX 16GB (2x8GB) DDR4-2133. În prezent, prețul său pe Amazon este de 187 dolari, în timp ce acesta a fost vândut cu 57 dolari la mijlocul anului 2016 și pentru aproximativ 100 dolari în ianuarie 2017.

Iar acesta nu reprezintă o excepție. Un alt exemplu este Kingston HyperX Fury 8GB (2x4GB) DDR4-2133. Prețul de vânzare de pe Amazon este de 95 dolari, față de aproximativ 32 dolari la mijlocul anului 2016 și sub 50 dolari acum un an.

Telefoanele inteligente sunt în mare parte de vină pentru creșterea prețurilor la cipurile de memorie, deoarece reprezintă aproximativ o treime din piața cipurilor de memorie globală. Nu este surprinzător faptul că producătorii de smartphone-uri sunt și cei care presează furnizorii să scadă prețurile. Să sperăm că vor avea succes.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button