Angajatii Google cer transparenta in cazurile de hartuire sexuala din interiorul companiei

Din New York pana in Dublin sau Singapore, angajatii Google au organizat marsuri fara precedent dupa ce un articol din New York Times a dezvaluit cum compania a platit milioane de dolari unor persoane cheie acuzate de hartuire sexuala.
Organizatorii miscarilor de protest au subliniat modul in care Google ar trebui sa abordeze problemele de hartuire sexuala, evidentiind mai multe practici deficitare in politica firmei. Astfel, grupul Walkout for Real Change se concentreaza in cererile sale pe responsabilitate si transparenta, avand ca punct cheie incetarea acordurilor interne de arbitrare in cazuri de hartuire sexuala. La cum stau lucrurile acum, posibilele victime nu pot initia actiuni in instanta pentru a-si cauta dreptatea din cauza unui regulament intern care, conform ultimelor dezvaluiri, este banuit ca opereaza pe principii de discriminare. Printre cererile angajatilor se remarca si dreptul de a fi insotiti de un „coleg, reprezentant ori sustinator” la discutiile cu personalul de la resurse umane atunci cand isi exprima revendicarile.
Sustinatorii marsurilor cauta de asemenea sa puna capat inegalitatii in privinta salariilor si a oportunitatilor de angajare, cerand din nou transparenta din partea companiei, pe care o invita sa faca publica ponderea etniilor, a rasei si a sexului in randul personalului. Google sunt invitati sa dezvaluie si un raport prin care sa descrie cazurile de hartuire sexuala, cu date despre numarul si tipul incidentelor, ce persoane au parasit compania in urma lor si mai ales in ce termeni. Solicitarea survine si ca urmare a dezvaluirilor ca Andy Rubin, creatorul sistemului Android, a primit 90 de milioane de dolari cand a parasit Google, desi compania considera credibile acuzele de hartuire sexuala care ii erau aduse. Angajatii solicita un proces clar, uniform si global care sa permita raportarea imediata a cazurilor de hartuire sexuala in locul unei politici interne care favorizeaza persoanele din managementul firmei si cultiva secrete interne.
Cerintele includ si schimbări in modul de functionare al managementului Google. Angajatii doresc astfel ca responsabilul pentru diversitatea personalului să raporteze direct directorului executiv si sa aiba posibilitatea de a face recomandari in consiliul de administratie. Mai mult, solicitantii doresc un reprezentant direct pentru angajati in cadrul acestui consiliu.
Daca Google va accepta sau nu cererile, ramane de vazut. CEO-ul Sundar Pichai a declarat ca susține drepturile celor care au iesit in strada si ca este pe deplin hotarat să facă progrese in problemele de hartuire sexuala, fara a preciza insa daca va sustine punct cu punct toate solicitarile protestatarilor.
We, Google employees and contractors, will walkout on November 1 at 11:10am to demand these five real changes. #googlewalkout pic.twitter.com/amgTxK3IYw
— Google Walkout For Real Change (@GoogleWalkout) November 1, 2018