
Un fost inginer Tesla a fost acuzat de către companie pentru furt de tehnologie. Alexander Yatskov se presupune că a plecat de la Tesla cu mai multe secrete legate de supercomputerul Dojo aflat în dezvoltare, după cum precizează Bloomberg. Procesul a avut loc în tribunalul din San Jose, de unde s-a aflat că Alexander s-a angajat la Tesla în ianuarie, ca mai apoi să demisioneze pe 2 mai, la doar câteva luni după ce a primit postul de inginer termic.
Potrivit companiei, Alexander a recunoscut că a transferat informații confidențiale pe dispozitivele sale personale. Angajații au început să-l suspecteze, drept pentru care Alexander le-a oferit un laptop fals într-o încercare de mușamalizare. Pe lângă faptul că a spart embargo-ul stabilit cu scopul de a proteja secretele comerciale, adică IP-ul, Yatskov este acuzat și că a mințit în CV cu privire la experiența și abilitățile sale.
Acesta este un caz de reținere ilicită de secrete comerciale de către un angajat care, pe durata scurtei sale poziții în cadrul Tesla, și-a construit deja un istoric îndelungat de minciuni, ca mai apoi să mintă din nou, oferind un laptop fals pentru a încerca să-și ascundă urmele.
Tesla ascunde ceva important
Este un caz interesant, mai ales pentru că vorbim despre Dojo. Acesta este supercomputerul despre care Elon Musk a mai adus în trecut vorba. Proiectul presupune dezvoltarea unui AI capabil să analizeze un volum imens de date colectate de pe automobile, cu scopul de a oferi o soluție optimă pentru o experiență de șofat pe autopilot mai sigură și mai bine optimizată. Calculatorul este un monstru cu o putere de procesare de 1.8 exaflopi și cu o stocare NVME de 10 petabytes care rulează cu viteza de 1.6 petabytes pe secundă. Dojo se află în proces de învățare autonomă folosindu-se de înregistrările video capturate de opt camere amplasate în mașinile Tesla care înregistrează footage-ul la 36 de cadre pe secundă.
Anul trecut, compania precizase că abordarea asta presupune adunarea și analizarea unui volum colosal de date. Chiar și așa, este o soluție mai potrivită decât maparea high-definition prin toată lumea. Pe atunci, Tesla indicase faptul că Dojo a avut succes în zonele mai puțin populate, acolo unde mașinile puteau funcționa pe autopilot vreme îndelungată. Cu toate acestea, dezvoltatorii au confimat și mici reușite în zonele mai dense. Acolo, Dojo a fost capabil să observe și să învețe despre noi semne de circulație, detectarea și evitarea potențialelor coliziuni, precum și încurcarea pedalelor, gen să calci accelerația în loc de frână și să faci afiș un pieton.