ȘtiriTech&IT

Android TV 14 face televizoarele mai rapide și mai economice

Sistemul de operare al Google atinge pragul de 220 de milioane de utilizatori lunar

Google a anunțat lansarea noii versiuni a sistemului de operare pentru televizoare, Android 14, și că Android TV OS a ajuns să ruleze pe 220 de milioane de dispozitive lunar, înregistrând o creștere de 47% de la an la an. Actualizarea aduce îmbunătățiri în performanță, economisire energie, accesibilitate și multitasking etc.

Android TV OS rulează pe televizoare inteligente de la: Sony, Philips, TCL, Sharp, Hisense etc. Sistemul de operare Android TV mai e prezent pe stick-uri TV, pe proiectoare și TV-box-uri. Producători mari de smart-tv-uri precum Samsung sau LG, care împreună dețineau aproape jumătate din cota de piață globală de televizoare în 2023, au sisteme de operare proprii, precum Tizen și webOS, care se bazează pe Linux.

Prin ce se remarcă Android TV 14

Performanța și răspunsul mai rapid ale televizoarelor sunt printre cele mai importante îmbunătățiri aduse de Android 14. Noile moduri de economisire a energiei permit utilizatorilor să controleze consumul de energie al televizorului, reducând consumul în standby. Desigur, e mult mai simplu să îl închizi, când nu-l folosești.

Android TV 14 economisire energie

Noua versiune introduce opțiuni avansate de accesibilitate, inclusiv corectarea culorilor, opțiuni de text îmbunătățite și navigare mai facilă, toate fiind accesibile prin scurtături de pe telecomandă. Aceste funcții sunt menite să facă televizoarele mai accesibile și pentru utilizatorii cu nevoi speciale.

Funcția de multitasking este îmbunătățită cu suport pentru modul Picture-in-Picture (PiP) pe modelele de televizoare compatibile cu Android 14. Aceasta permite utilizatorilor să vizioneze un videoclip într-o fereastră, în timp ce navighează pe alte aplicații sau efectuează alte activități pe ecranul principal. Majoritatea celor din presa tech s-au legat de această funcție ca fiind cheie pentru noul sistem de operare. Dar Google spune că trebuie verificat dacă televizoarele suportă această funcție, deci nu e pentru orice televizor.

Cred că pentru a suporta funcția Picture-in-Picture pe Android 14, un televizor trebuie să îndeplinească cerințele hardware și software specifice, incluzând un procesor și GPU puternice, suficientă memorie RAM și stocare și suport pentru decodare video hardware. De asemenea, e clar că trebuie să fie certificat de Google și să utilizeze API-urile corecte pentru implementarea PiP.

Google anunță și disponibilitatea Compose pentru TV

Compose pentru TV, anunțat în mai 2023, este acum disponibil în versiunea 1.0.0-beta01, oferind dezvoltatorilor instrumente noi pentru a crea aplicații TV. Acesta include componente dedicate pentru aplicații TV, suport îmbunătățit pentru input și performanță, precum și stilizare extinsă. Simplu spus, Compose pentru TV este un set de instrumente creat de Google care ajută programatorii să facă aplicații pentru televizoare.

Și mai are un avantaj, Compose pentru TV te ajută să adaptezi aplicațiile făcute pentru telefoane sau tablete, astfel încât să funcționeze bine și pe televizoare. Poți folosi mare parte din codul deja scris și doar să faci unele modificări pentru a crea o interfață potrivită pentru ecranul mare al televizorului.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button