MOBILE

Android, de la inceput pana in prezent. Si viitor!

In Noiembrie 2007 a fost lansata prima varainta de Android Beta, si de atunci si pana in zilele noastre acest sistem de operare domina piata. Desi n-ar trebui sa uitam ca inainte de acesta, Symbian era pe val. Prima varianta comerciala a aparut in Septembrie 2008 sub denumirea de Android 1.0. Android se afla sub tutela Open Handset Aliance (OHA). De la aparitie si pana acum, acesta a avut o serie de actualizari majore, dar nu toate au excelat in performanta. Mai jos vom face o retrospectiva a actualizarilor acestui sistem de operare.

Android Cupcake (1.5)

Pe 27 Aprilie 2009 Android si-a facut aparitia pe primul terminal. HTC Dream, cunoscut si sub numele de T-Mobile G1, a fost primul telefon comercial cu Android. Sistemul de operare beneficia si de un Market, avand posibilitatea de a actualiza automat aplicatiile. Pe acesta mai puteai sa vizualizezi clipuri de pe Youtube sau sa incarci poze pe Picassa, si de asemenea sistemul de operare suporta Widget-uri. Cupcake este numele unui desert, lucru care… a continuat pana in ziua de azi!

Android Donut (1.6)

Pe 15 Septembrie 2009 Android a primit actualizare la versiunea 1.6, sau Donut. Aceasta versiunea avea la baza un Linux Kernel 2.6.29, iar ca noutate suporta comenzi vocale in browser si agenda. Galeria si aplicatia pentru camera au fost imbunatatite, acum aceesul fiind mult mai rapid, iar sistemul suporta ecrane cu rezolutia WVGA.

Android Eclair (2.0–2.1)

Pe 26 Octombrie 2009 a aparut inca o actualizare pentru Android. Eclair beneficia de suport in browser pentru HTML5, acum aplicatia camerei suporta zoom digital, avea suport pentru flash si live wallpaper. Tot in aceasta actualizare a fost introdusa si o noua tastatura care va arata sugestii atunci cand tastati un numar de telefon.

Android Froyo (2.2–2.2.3)

In luna Mai 2010 a fost lansat Android Froyo, si a fost primul update major al lui Android. Froyo avea performante sporite, suporta ecran cu rezolutie 720p, a adus suport pentru USB Tethering si WiFi Hotspot,  suport pentru Adobe Flash, o galerie noua, si multe alte bug fix-uri.

Android Gingerbread (2.3–2.3.7)

In 6 Decembrie 2010 a fost lansat Gingerbead, care a adus o interfata noua pe dispozitive precum Nexus S si Nexus One, si in premiera suport pentru NFC.

Android Honeycomb (3.0–3.2.6)

Odata cu aparitia tabletelor, Google a scos o versiune speciala de Android, numita Honeycomb, sau Android 3. Acest sistem de operare a aprut pentru prima data pe Motorola Xoom. Din pacate sistemul de operare nu a fost un succes, la fel ca si tableta respectiva.

Android Ice Cream Sandwich (4.0–4.0.4)

Android ICS sau 4 a fost lansat in 2011, in luna Octombrie. Acesta a fost ultimul Android care a suportat in mod oficial Adobe Flash. La aparitie, Gabe Cohen a sustinut ca acest sistem de operare este compatibil cu toate dispozitivele care aveau Android 2.3.

Android Jelly Bean (4.1–4.3.1)

Android Jelly Bean a fost lansat in Iulie 2012. Aceasta versiune a adus pentru prima data animatii ale interfetei la 60 de cadre pe secunda si Vsync.

Android KitKat (4.4–4.4.4, 4.4W–4.4W.2)

Android KitKat si-a facut aparitia pe 31 Octombrie 2013. Aceasta versiune de Android este probabil cea mai buna de pe piata. In Android KitKat a fost introdus pentru prima data runtime-ul ART, care este mult mai bun decat Dalvik. Acest runtime era in faza beta, el fiind complet in Android 5. Acesta versiune de Android necesita un dispozitiv cu cel putin 512MB RAM.

Android Lollipop (5.0–5.1.1)

Android L, 5 sau Lollipop a fost prezentat la Google I/O 2014. Acest sistem de operare, desi are o multime de facilitati noi, are o boala grava, adica memory leak. Desi a fost actualizat la 5.1.1, inca sunt utilizatori care raporteaza probleme cu incarcarea memoriei RAM si ca au lag, dar aceasta problema nu este pe toate dispozitivele. Android L a adus suport si pentru procesoarele pe 64 de biti, o interfata noua numita Material Design, si un API nou pentru camera, care suporta acum fotografierea in format RAW DNG.

Android M (6.0)

Android M a fost lansat in varianta preview la Google I/O 2015, iar in urma cu cateva zile a primit si un tehnical preview. Acesta poate fi instalat deja pe dispozitive precum Nexus 5 sau Nexus 6. Android M promite rezolvarea problemelor din 5, dar si un nou mod Stand By care prelungeste de doua ori viata bateriei. Functii noi vor fi adaugate pe parcurs.

Android N (7.0)

Android N a fost lansat oficial pe 22 August 2016 si este in prezent cel mai avansat sistem de operare oferit de Google.

Tags
Show More

Mihai Andrei

Redactor Tech

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button
Close