Știri ITTECHTelefoane

Android a împlinit zece ani și este cel mai popular sistem de operare

Vă vine să credeți că a trecut un deceniu de când a fost lansată prima variantă a lui Android? De la începuturi umile, sistemul de operare a devenit cel mai popular din lume.

Conform NetMarketshare, sistemul de operare a reușit în ultimele luni să întreacă până și Windows în ceea ce privește popularitatea printre utilizatorii de rând. Desigur, pe segmentul de servere cam tot Linux domină, dar graficul de mai sus se referă doar la oameni de rând.

Această reușită vine la timp pentru a sărbători 10 ani de existență, Android 1.0 fiind lansat în ziua de 23 septembrie 2008, pentru telefonul T-Mobile G1, într-o eră în care lumea încă mai considera o tastatură integrată în telefon ca fiind o trăsătură foarte atractivă. Nu de alta, dar Android 1.0 nu avea o tastatură virtuală, fiind dependent de cea fizică.

Dezvoltarea proiectului a început la Android Inc încă din anul 2003, compania înființată de Andy Rubin având ca obiectiv crearea unui sistem de operare modern pentru telefoane mobile, care ține cont de lucruri precum preferințele și locația utilizatorului. Proiectul a fost cumpărat de Google în 2005, care a continuat dezvoltarea sa într-un mod deschis, lăsând publicul larg (și priceput la programare și toate cele) să îl modifice după bunul plac.

Din cauza acestui fapt, a devenit cel mai popular sistem de operare pentru telefoane mobile încă din anul 2010… chiar dacă avea adesea câteva limitări nu tocmai inteligente, ca o zonă dedicată de memorie unde descărca aplicații înainte să fie instalate unde trebuie, în care mai ținea și toate datele pentru acele aplicații. O zonă de memorie neexpandabilă fără suficientă cotrobăire suficientă încât să convingă utilizatorul de rând să treacă la un model nou și gata. Problema a fost reparată cu timpul. Altele au fost introduse pe parcurs. Sigur, sistemul de operare încă poate fi descris ca fiind cu un pas sub Windows 95 în ceea ce privește personalizarea sau opțiunile pe care ți le oferă la a decide ce merge unde, când și cum, dar măcar este mai flexibil decât competiția.

[Engadget]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button