ȘtiriTech&IT

Android 15 va permite oprirea raportării locației către operatorul rețelei de telefonie mobilă

Android 15 promite să facă mai dificilă aflarea locației dispozitivelor folosind semnalul rețelei de telefonie mobilă.

Povestea din filme, cu telefoanele mobile care pot fi localizate în câteva secunde folosind rețeaua de telefonie mobilă, nu este departe de adevăr. Operatorii serviciilor de telefonie chiar pot localiza în timp real orice telefon conectat la rețeaua lor, nu prin triangularea semnalului transmis releelor GSM ci folosind direct coordonatele trimise de telefon.

Raportarea locației dispozitivelor nu este complet lipsită de rost, informația ajutând rețeaua de telefonie să îmbunătățească stabilitatea semnalului conectând terminalele utilizatorilor la relee aflate în proximitate.

Începând cu versiunea Android 15, vei putea dezactiva acest comportament la fel cum procedezi și cu permisiunile acordate aplicațiilor care solicită divulgarea locației tale.

Totuși, sunt câteva aspecte de ordin tehnic care incomodează această modificare, protocoalele de conectare la rețelele de telefonie mobilă fiind concepute fără noțiunea ascunderii locației dispozitivelor, în ideea că o astfel de cerință oricum nu ar putea fi respectată până la capăt cu tehnologia undelor radio. Spre exemplu, când o aplicație solicită locația ta, sistemul Android îți cere consimțământul iar în caz de refuz va bloca pur și simplu această informație. Dar în cazul dispozitivelor conectate prin unde radio semnalul la rețea este, de principiu, singurul reper necesar pentru aflarea locației folosind mijloace tehnice potrivite. Google poate totuși să comande telefonului să oprească raportarea „în clar” a locației prin modemul celular, cu excepția situațiilor în care ar putea fi vorba de o urgență (ex. la detectarea unui accident). Ce-i drept, noțiunea de „urgență” este aplicabilă și din direcția opusă, operatorul rețelei de telefonie mobilă putând solicita divulgarea locației în regim de urgență. Altfel spus, noua setare Android 15 te va proteja doar de „spionarea” în scopuri relativ inofensive (ex. profilare în scop publicitar), nu și de agențiile guvernamentale care doresc neapărat să-ți dea de urmă.

Noua setare ar putea ajuta la protejarea împotriva așa numitelor „Stingray”, dispozitive special create pentru a facilita localizarea precisă a telefoanelor suspecților aflați în proximitate. Sau poate că acestea trebuie doar să primească o actualizare pentru a putea ocoli restricțiile pregătite.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button