
Android 15 aduce „modul Dex” și la utilizatorii care nu folosesc dispozitive Samsung sau Motorola, Google dezvoltând propria interfață desktop, de activat pe orice dispozitiv care dispune de suport hardware adecvat.
Nu dă bine ca Samsung să aducă în ecosistemul Android mai multă inovație decât Google. Dar până la urmă cei doi giganți „s-au înțeles”, mai întâi în privința QuickShare vs Google Share iar cât de curând și pe subiectul DeX, interfața Android devenită deja faimoasă pentru cât de bine poate înlocui o distribuție Linux, sau chiar Windows.
Ce-i drept, Google nu se gândește direct la telefoane no-name din China livrate cu Android 15, ci la următoarea generație Pixel 9, care nu s-ar prezenta prea bine ca instrument pentru productivitate dacă nu ar avea și un mediu desktop gata de folosit. Amuzant este că nici DeX nu este chiar atât de popular, nișa sa de utilizator fiind chiar mai mică decât a celor care folosesc S Pen. Dar nah, până la urmă e și o bătălie a orgoliilor.
Din punct de vedere tehnic, Google a avut un mod desktop încă de la generația Android 10, în 2019. Doar că aceasta era mai degrabă o improvizație adaptată după interfața pentru ecrane tactile, suficient doar cât să permită funcționarea aplicațiilor de Android cu adaptarea pentru procesoare X86 a sistemului de operare. În traducere, trebuie să „emulezi” interacțiunea touch folosind mouse-ul, cu rezultate cel mai adesea dezamăgitoare.
Suficientă ca mediu în care programatorii de Android să-și testeze aplicațiile pe care le-ar putea adapta cândva și pentru dispozitive care nu folosesc ecranul tactil ca metodă principală de a interacționa, interfața Android pentru desktop nu include posibilitatea de a redimensiona sau de a minimiza ferestrele. Îi lipsesc multe elemente de bază și cu siguranță nu este ceva cu care ți-ai înlocui laptopul.
Dar mulțumită Samsung si succesului avut cu propria interfață DeX, multe se vor schimba în perioada următoare. Potrivit informațiilor obținute pe surse, Google dezvoltă viitorul mod desktop din Android ca pe un hibrid între Windows sau Mac. Ferestrele vor putea fi redimensionate, mutate și chiar fixate pe marginile ecranului.
Pentru mai multe detalii mai avem de așteptat doar până la conferința Google I/O, pregătită pentru data de 14 mai 2024. Cât despre lansarea oficială, probabil că evenimentul va coincide cu lansarea Pixel 9, așteptată începutul acestei toamne.