Tech&ITTelefoane

Tot ce știm despre Android 13 până în momentul de față

Google încă se află în procesul de lansare a noului Android 12 pe telefoane și tablete, dar asta nu înseamnă că nu lucrează deja la succesorul sistemului de operare. Android 13 s-ar putea lansa destul de curând, dar adevăratul reveal ar putea avea loc oficial în cadrul conferinței Goolge I/O de luna aceasta.

Deși noua versiune a fost lansată sub forma unui Developer Preview în februarie, urmând a fi pusă la dispoziția beta testerilor luna trecută, Google încă nu a spus exact ce Dumnezeu vrea să aducă la masă Android 13. Așa că indicii și zvonuri s-au adunat de prin toate colțurile Internetului, deci hai să vedem cam despre ce ar fi vorba înainte de lansarea oficială, prevăzută pe undeva prin toamnă.

Android 13 lansare

Material You, partea a doua

Material You a debutat pe Android 12, cu scopul de a te ajuta să-ți personalizezi și mai mult smartphone-ul Android. Cu acesta îți poți seta propria interfață în materie de culori, nuanțe și teme, fiind numai bun dacă vrei să-i dai personalitate ecranului și iconițelor aplicațiilor. Din păcate, nu este chiar atât de răspândit, dar Google lucrează la introducerea sa pe toate dispozitivele care rulează cel puțin Android 12L.

Chiar și așa, Material You are tendința să se cam plafoneze, iar zvonurile spun că numărul 13 va aduce mai multe opțiuni de culoare și cum anume se sincronizează nuanțele cu iconițele și UI-ul propriu-zis al telefonului. Vor fi, cică, patru variante extra, care se vor adăuga la cele deja existente: “Tonal Spot,” “Vibrant,” “Expressive” și “Spiritz.” Google va introduce prin Android 13 o paletă extinsă de opțiuni de personalizare tocmai pentru a oferi utilizatorului mai multă putere și mai mult control, după cum a reieșit și din primul Beta al sistemului de operare.

Dezvoltatorul a anunțat și o extindere pentru aplicațiile third-party a noilor teme pentru propriile iconițe. Serviciile Google puteau fi personalizate pentru ca shortcut-urile acestora să se asorteze cu nuanțele și culorile pe care le-ai setat pentru UI. În curând, este posibil ca aceste opțiuni să poată fi aplicate și altor aplicații partenere.

android 13

Notificări îmbunătățite

Setările descoperite în cel de-al doilea preview al lui Android 13 indică faptul că Google vrea să ofere utilizatorilor mai mult control când vine vorba de permisiunile cerute de aplicații. În vreme ce platforme ca WhatsApp și Telegram pot fi tolerate foarte ușor și logic în bara de notificări, aplicațiile de duzină pot fi extrem de intruzive, deci este de bun simț să ți se ofere posibilitatea de a le reduce la tăcere sau măcar de a limita acel spam deranjant.

Este cu siguranță o adiție bine-venită, la fel cum site-urile și orice altceva mai mișună pe browsere precum Chrome sunt obligate să ceară explicit permisiunea de a-ți trimite notificări. Astfel, aș putea spune că Android 13 ne va reda cumva acel timp liber pe care-l pierdem verificând telefonul la cel mai mic buzz, descoperind cu stupoare și frustrare că nu este vorba decât despre un alt spam de la vreo aplicație uitată într-un colț prăfuit din telefon.

Un echivalent al lui Tap to Transfer

Sincronizarea asta între iPhone și HomePod, Tap to Transfer, este modalitatea oferită de Apple prin care poți, de pildă, să schimbi sursa audio prin simpla apăsare a Homepod-ului. Astfel, playback-ul va fi transferat de pe iPhone pe pod, fără să te mai chinui cu diferite butoane și controale on-screen.

Odată cu Android 13, există șansa ca și Google să ofere o funcție de genul și chiar ar fi ceva practic, mai ales dacă te folosești de vreun Nest Audio, Nest Mini sau, de ce nu, de întreg ecosistemul bazat pe Cast gen boxe inteligente. Momentan nu se știe nimic despre detaliile de ordin tehnic, dar proiectul pare să existe, deci tot ce putem face estă să sperăm că echivalentul ăsta al lui Tap to Transfer va sosi în cele din urmă odată cu noul sistem de operare.

Scanner QR integrat în lock screen

Cei care și-au băgat nasul prin cel de-al doilea Android 13 Developer Preview știu că Google are în plan integrarea unui sistem mai rapid și mai practic de scanare a codurilor QR. Desigur, poți scana codurile prin Google Camera sau prin diferite soluții third-party, dar e destul de time consuming și lent să deschizi telefonul și apoi să intri în cameră/aplicație.

Android 13 vrea să schimbe chestia asta, căci dezvoltatorii vor dori să integreze un astfel de scanner direct în lock screen-ul dispozitivului, care va putea fi accesat din meniul de setări rapide. Totuși, nu știu dacă va fi vorba despre un shortcut care va activa direct camera sau despre un sistem diferit, dar oricum este o adiție interesantă.

Flexibilitatea în alegerea limbii fiecărei aplicații

În mod normal, pe Android poți seta default o anume limbă care va fi aplicată pe toate aplicațiile instalate în telefon. Asta este pe cale să se schimbe odată cu lansarea noii versiuni a sistemului de operare. Google va introduce suport nativ per aplicație, ceea ce înseamnă că vei putea alege în ce limbă vrei să folosești o anumită aplicație.

Astfel vei putea, să zicem, folosi WhatsApp în engleză, Messenger în rusă, Telegram sau Snapchat și chineză și tot așa. It’s not much, but it’s honest work și sunt sigur că există poligloți care se vor bucura de flexibilitatea asta, sau poate chiar studenți care vor să-și exerseze limba străină *cough* eu cu germana de baltă *cough*.

Mai multă transparență pentru aplicațiile care cer diferite permisiuni

Highlight-ul privind noutățile aduse de Android 13 aduce în discuție problema transparenței atunci când luăm în calcul permisiunile cerute de aplicațiile instalate. Și aici e o șmecherie interesantă. La momentul actual, aplicațiile pe care le folosești vor cere permisiunea de a-ți accesa fișierele de pe telefon, locația, camera și așa mai departe, dar nu îți specifică și CE FEL de fișiere vor fi accesate.

Android 13 va oferi un refresh acestui sistem, deci, dacă ai o aplicație care îți solicită acces la fișierele de pe telefon, aceasta va trebui să precizeze și ce fel de fișier: poze, fișiere audio, fișiere video, documente și așa mai departe. În plus, Googer spune că orice aplicație care țintește spre funcționalitățile lui Android 13 va trebui să se supună acestori noi setări de transparență

Android 13

Windows 11 virtual machine?

Se spune că Android 13 va include un VM capabil să ruleze cel mai nou sistem de operare de la Microsoft. Nu este neapărat ceva nou, pentru că și Chromebook-urile puteau oferi VM-uri pentru Android și Linux, dar este interesant de aflat scopul adiției și direcția în care se îndreaptă compatibilitatea asta.

Leakerii și entuziaștii speculează că nu vei putea rula doar Windows 11, ci te vei putea juca inclusiv cu diferite distribuții Linux. Poate pentru nișa asta de hackermani, este ceva de vis și un artificiu foarte cool, dar rămâne de văzut la ce-l vor putea folosi utilizatorii de zi cu zi.

App streaming-ul începe să se dezvolte

Google s-a preocupat deja cu instalarea opțiunii care le permite Chromebook-urilor să deschidă instant aplicații de chat pentru integrarea mult mai eficientă cu telefoanele Android, dar nu se oprește doar la asta. 9to5Google indică faptul că Android 13 va profita din plin de capabilitatea asta.

Odată implementată live, funcția asta îți va permite să faci streaming nu doar platformelor de chat, ci oricărei aplicații instalate pe smartphone-ul tău Android pe un Chromebook asociat. Există totuși o întrebare: oare Google va păstra funcția asta exclusiv pe Pixel sau o va deschide publicului larg în căutare de Android 13? Well, om trăi și om vedea.

Adică, îmi pare că Google începe să-și izoleze ecosistemul de restul lumii. Majoritatea funcțiilor smart de genul ăsta sunt rezervate mai degrabă seriilor Pixel, dar dacă gigantul vrea să aibă o șansă în fața altor nume ca Samsung și Microsoft, trebuie să fie mai inclusiv, deci zvonurile acelea că ar oferi suport de app streaming și pe PC și Mac ar face bine să se adeverească.

Android 13 rămâne în continuare un mic mister

În afară de speculațiile cu pricina, stadiul acesta timpuriu al lui Android 13 nu este prea wow. Sigur, am vorbit de câteva particularități bine-venite, dar parcă lipsește acea noutate extravagantă care să-i tenteze pe utilizatori să facă trecerea la noul sistem de operare cât mai repede cu putință.

Deci, pe lângă niște îmbunătățiri de privacy și interfață, nu știu ce va urma în viitorul apropiat și cum va fi acel ceva integrat într-un mod coerent și eficient în acest ansamblu intitulat Android 13. Poate că Google I/O va fi răspunsul pe care-l căutăm, plus că nu ne mai desparte prea multă vreme de celebra conferință a producătorului.

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button